woensdag 28 oktober 2009

Nee?

Net heb ik nog even naar Nova gekeken. Daar ging het weer over de vraag: gaat Balkenende naar Brussel? Het is hem niet gevraagd. Hij is geen kandidaat. Een journalist vraagt: "Als u gevraagd wordt, zeg u dan nee?" Een duidelijk antwoord van Balkenende lijkt mij: "Inderdaad, dan zeg ik nee." Maar hij praat weer omheen. Ik hoop dat hij gevraagd wordt. Dan zegt hij hartgrondig: ""Ja!" Zijn we hier van hem af.
x

Meerderheid

Maandagavond gingen Wouter Bos, Jette Klijnsma, Mariëtte Hamer, Lilianne Ploumen en andere 'zwaargewichten' van de PvdA de confrontatie aan met de leden over de verhoging van de AOW-leeftijd. Ik heb niet op het laatste nieuws gewacht om de uitslag te vernemen, want die wist ik van tevoren al. Het enige wat me verraste was dat negen van de tien aanwezige leden met de verhoging akkoord ging. Ik had een wat kleinere meerderheid, tussen de 60 en 70 procent, verwacht.

Waarom benadruk ik hiervoor "aanwezige"? Op die ledenvergadering was, naar ik aanneem, het 'kader' aanwezig. Zo'n dertig jaar geleden behoorde ik bij dat kader, grotendeels bestaande uit goed opgeleide, vaak redelijk verdienende mensen. Ik zag de 'netwerkjes' en hoe ze werkten. Ik hield me daar verre van, want ik had en heb een hekel aan machtsspelletjes. Ik heb het vaak genoeg gehoord: "Het gaat er niet om of je gelijk hebt, maar of je gelijk krijgt." Dat betekende vaak: zorg dat de meelopers naar de vergadering komen waarin de beslissing valt. Ze hoeven hun mond niet open te doen, ze hoeven alleen maar met 'de top' mee te stemmen. Toen ik weer een 'gewoon' lid was ben ik nog één keer, tegen beter weten in, naar een afdelingsvergadering gegaan, waar die afdeling een standpunt moest innemen over de de ziektewetplannen, die destijds net zo omstreden waren als de AOW-plannen nu. Ik was de enige die tegen stemde. Het PvdA-lid Evert had namelijk dezelfde mening als het vakbondslid Evert.

Niet alleen 'de top' van de PvdA heeft zich van verder van de basis verwijderd, het kader is weer braaf meegelopen. Het wordt steeds drukker in het centrum.
x