dinsdag 8 september 2015

PUBLIEK

Deze tekst kwam ik tegen in een artikel in Het PAROOL over het toenemende aantal hotels in Amsterdam: Met de tophotels zit het wel goed, met een Andaz, een Waldorf-Astoria en straks een W en een Rosewood. Maar dan? Een trits 'groepshotels' die zich voor een handvol euro's per nacht richten op het soort publiek dat Amsterdam juist kwijt wilde raken? Wat is dat publiek dat Amsterdam juist kwijt wilde raken? En wie wordt er bedoeld met 'Amsterdam'?

Ik vermoed dat 'Amsterdam' in die tophotels graag de nouveau riche uit de voormalige arbeidersparadijzen als Rusland en China zien, die gaan shoppen bij de Bijenkorf en in de PC en ook nog even bij Coster Diamonds langs gaan. Uiteraard komen ook uit de VS, Japan, Korea en Brazilië wel mensen die wat geld kunnen en willen uitgeven.

Komen in die 'groepshotels' de toeristen die met bussen worden aangevoerd? De internationale 'Jan met de pet'? Waarom wil 'Amsterdam' die kwijt? Maken ze er een puinhoop van? Volgens mij kunnen die rijkelui er af en toe ook een behoorlijke rotzooi van maken. Ik vermoed ook dat al dat 'klootjesvolk' bij elkaar toch meer geld uitgeeft in Ansterdam dan die relatief weinig rijke patsers. En daarom willen we die toeristen toch graag naar al die nieuwe hotels lokken?