dinsdag 6 mei 2014

Zeuren

Er is, als ik het goed heb, geen andere stad ter wereld met zo'n groot, oud - en ook nog eens goed bewaard - historisch centrum als Amsterdam.


Dat centrum is bezienswaardig en wordt dus door veel toeristen, zowel uit eigen land als uit het buitenland, bezocht. Dat maakt het centrum behoorlijk druk. Er zijn nogal wat bewoners van het centrum, tamelijk bevoorrechte personen, die een hekel hebben aan al die drukte en die vinden dat er allerlei maatregelen genomen moeten worden om die drukte tegen te gaan. In Het PAROOL lees ik: De meest genoemde simpele maatregelen werken niet. De optocht van Sinterklaas verplaatsen naar Nieuw-West, nieuwe hotels alleen in de Haarlemmermeer, toeristen naar het Timorplein; het zal de toenemende drukte niet tegengaan.

Ik woon niet in het centrum, maar behoor tot diegenen die van tijd tot tijd bijdragen aan de drukte aldaar. Maar er zijn dagen dat ik dat centrum mijd als de pest: vroeger was dat koninginne-, nu koningsdag, wanneer het centrum overspoeld wordt door honderdduizenden mensen van buiten de stad. De dag van de Gay Pride Canal Parade komt qua aantal bezoekers van buiten daar dicht bij in de buurt, dus dan zul je mij ook niet in het centrum tegenkomen. Zo idioot druk is het de rest van het jaar vrijwel nooit, ook niet bij de intocht van Sinterklaas.

De bewoners van het centrum moeten niet zeuren. Niemand verplicht je te wonen in een van de mooiste stedelijke gebieden van deze wereld. Als je je status wilt bewijzen kun je ook gaan wonen in de Apollobuurt of aan de Goudkust, vlakbij de Zuidas. Daar kun je ook je bolide(s) of PC Hoofttractor nog wat beter kwijt, vermoed ik, dan in het centrum.
x