zondag 7 juni 2020

ZEUREN

De kroegen en terrassen zijn weer open! Je mag buitenshuis weer een biertje drinken. Everybody happy? Nee, natuurlijk niet. We moeten  hier altijd wat te zeuren hebben.

Je kan niet zomaar een kroeg binnenlopen, want iedereen moet een kans krijgen. Je moet dus reserveren en je mag maar een beperkte tijd blijven. Je moet ineens een spontaan ontstaan gesprek afkappen. Wat is er nog leuk aan kroegbezoek?

Wanneer  je uit eten wilt in een enigszins populair restaurant is het verstandig van te voren te reserveren. Daar zijn we al jaren aan gewend.

Wat is er nou zo erg aan het reserveren? Het Parool schrijft: Nederlanders hebben een ‘agendacultuur’, concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau vorig jaar in het rapport Denkend aan Nederland. Het viel expats op dat het ‘dagelijks leven grotendeels volgens regels en via agenda’s’ verloopt. (...) Je hebt stelletjes die in hun agenda zetten dat ze op vrijdagavond seks hebben. Dikke kans trouwens dat ze het ‘vrijen’ noemen. xxx

Nu we ineens na een week of acht 'onthouding' weer de kroeg in mogen, maar dan op afspraak, zijn we ook ineens een deel van ons nationale erfgoed, onze agendacultuur, vergeten. Zwarte Piet moet kunnen. Vuurwerk moet kunnen. Dus: voor de kroeg reserveren moet kunnen.