zondag 21 mei 2017

FINALE

Mocht je het nog niet weten: a.s. woensdag speelt Ajax in Stockholm in de finale van de Europa League tegen Manchester United. Het PAROOL (Amsterdamse krant, toch?) besteedde daar gisteren aandacht aan, o.a. met een overzicht van acht locaties waarop je de wedstrijd op grote schermen kunt volgen. Tevens wordt op een kaart een honderdtal cafés aangegeven, waar je de wed strijd, waarschijnlijk op een iets minder groot scherm, kunt volgen.

Opvallend vind ik dat bij de meeste van die acht locaties wordt aangegeven dat er bier verkocht wordt. Zelfs op het Museumplein is drank toegestaan. Op het Museumplein kun je de wedstrijd met tienduizenden fans kijken op grote schermen. Volgens burgemeester Van der Laan is deze 'public viewing' is 'een bekroning van het herstelde vertrouwen tussen de supporters en de stad'. Het evenemententerrein gaat om 18.00 uur open. Kom op tijd, want vol is vol. Je mag wel alcohol meenemen, maar alleen voor eigen gebruik (denk aan een sixpack). (Onderstreping toegevoegd.)

Als ik al tot de grootste fans van Ajax zou behoren, qoud non, dan zou ik toch die avond het Museumplein en directe omgeving mijden als de pest. Het zou immers zomaar kunnen dat Ajax die wedstrijd verliest. Stel je even voor wat voor gevolgen dat heeft bij enkele duizenden straal bezopen Ajaxfans. Het lijkt me overigens niet uitgesloten dat zelfs na winst van Ajax de gebeurtenissen van dien aard zijn dat het vertrouwen tussen stad en supporters weer voor jaren weg is.