maandag 21 augustus 2017

WEERLOOS

Hoe weerloos is Amsterdam bij een aanslag?
Deze vraag staat prominent in de kop boven een artikel in de Volkskrant? En de angst voor een aanslag in de Amsterdamse Kalverstraat neemt toe: ondernemers roepen op tot het plaatsen van betonblokken.

De Kalverstraat is niet zo breed, dus die is gauw afgesloten. Zijn we er dan? Natuurlijk niet! Op een mooie zonnige dag zit het hele Leidseplein vol mensen achter een een drankje. Het Damrak, de Nieuwendijk en de Leidsestraat zijn niet minder druk. Er staan meestal lange rijen bij het Anne Frank Huis en bij het Van Gogh Museum.

Amsterdam, Amsterdammers en toeristen zijn compleet weerloos. Dat geldt voor alle grote, drukbezochte steden in de wereld. Wen er maar aan. We denken er ook nauwelijks meer aan dat een groot deel van de Nederlanders beneden de zeespiegel woont.

Over een tijdje hebben de terroristen het wel weer gezien met aanslagen met een auto. Dan hebben ze weer iets anders bedacht. Amsterdam heeft, net als veel andere steden, ondergrondse (metro)stations. Daar kun je tijdens spitsuren heel wat slachtoffers maken met gifgas. Als een brave burger als ik dat kan bedenken, kan een niet-brave burger dat ook. Moeten we alle rugzakken en -zakjes en alle tassen groter dan een handtasje in de publieke ruime verbieden?

O ja, bedenk ook nog even dat er dagelijks in Jemen, Irak en Syrië heel wat meer (burger)doden vallen, als slachtoffers van door de westelijke landen afgeschoten of geleverde wapens.