woensdag 16 november 2011

Crisis?

Griekenland heeft een nieuwe regering. Berlusconi is van het politieke toneel verdwenen. Even gingen de beurskoersen omhoog, om meteen weer te dalen. Je kunt de radio of tv niet meer aanzetten of je hoort het woord crisis. 'Wij' houden dus de hand op de knip en dat is ook weer niet goed voor de economie. De PVV speelt op alle onlustgevoelens in, door maar weer eens te roepen dat het allemaal aan de euro moet liggen, dus dat moet maar eens onderzocht worden.

Het lijkt mij handiger eens te gaan onderzoeken wat nou precies de rol van die kredietbeoordelaars is. Per slot van rekening schijnen die op een of andere manier uit te maken tegen welke rente een staat nog geld mag lenen. Er gaan immers al geruchten dat Frankrijk zijn Triple A-status gaat verliezen. Op de website beursduivel.be lees ik: " In de strijd tegen de schuldencrisis gaat de Europese Unie de macht en invloed van de omstreden kredietbeoordelaars beperken. Ook het lucratief, maar schadelijk speculeren met staatsschulden wordt aan banden gelegd." Er zijn nog altijd mensen die aan de crisis verdienen. Intussen moet de 'gewone man' in Griekenland lijdzaam toezien hoe zijn salaris achteruit gaat, (als hij nog een baan heeft) en de belastingen omhoog. Dat zal de 'gewone Italiaan' binnenkort waarschijnlijk ook overkomen. En hier wordt geroepen dat de regering binnenkort waarschijnlijk nog meer moet bezuinigen, zodat ons vrij besteedbare inkomen weer wat minder wordt.

Al weer een paar jaar geleden vonden 'wij' (incl. de sociaaldemocratische PvdA) het noodzakelijk, zelfs goed voor de economie, dat 'de markt' zijn gang kon gaan. Nou, dat heeft de markt gedaan. En waar zitten we nu? Midden in een crisis.

Mensen, noem elkaar geen mietje
Eenmaal zing je allemaal,
Allemaal het ouwe liedje:
't Is de schuld van 't kapitaal.

Intussen heb, dankzij de verhuizing, aardig wat geld in onze economie gepompt. Gisteren heb ik voor het eerst sinds de verhuizing weer eens een soepje kunnen maken. BCC had de inductiekookplaat nog niet bezorgd, of het installatiebedrijf belde met de vraag of het een dagje eerder dan afgesproken kon komen. Nou, dat mocht! Die installateur was zelfs zo vriendelijk mij te assisteren bij het in elkaar zetten van een bijzettafel van Ikea in de keuken, waar ik net met mijn twee linkerhanden aan begonnen was. Zo zie ik de markt graag werken.
x