zondag 2 juni 2019

ONZIN

Laatst had ik het over lemmingen.
De lemming is een alleraardigst knaagdiertje, dat o.a. voorkomt in het noorden van Scandinavië en Alaska, op de toendra's en het open veld. Ik heb heel veel van die beestjes gezien. Er zijn jaren waarin je er heel veel ziet en jaren waarin je ze nauwelijks tegenkomt. Het hangt met name af van de hoeveelheid predatoren in hun leefgebied. Ze hebben een soort 'trek'. D.w.z. als de groep te groot wordt, splitsen kleinere groepen zich af om een een minder druk leefgebied te vinden.

Het (geheel onjuiste) verhaal doet al jaren de ronde dat van tijd tot tijd lemmings en masse naar de zee trekken en zich daarin storten om te verdrinken. Het onzinverhaal werd quasiwetenschappelijk onderbouwd door een natuurfilm van Walt Disney. Wikipedia schrijft daarover: In de film is duidelijk te zien hoe lemmingen in grote aantallen over een klip vallen. Dit was echter in scène gezet, buiten beeld duwde men de beestjes over de rotswand heen. Marian Thieme kan daar met terugwerkende kracht nog heel boos over worden.

Een ander onzinverhaal dat nog altijd voortdurend herhaald wordt is dat de Inuit (ten onrechte Eskimo's genoemd) heel veel woorden voor 'sneeuw' hebben. Sommigen hebben het over honderden. Het lijkt nogal voor de hand te liggen. De Inuit leven een groot deel van het jaar in de sneeuw. Ze maken er zelfs woningen van. De waarheid is, dat ze misschien net iets meer woorden voor sneeuw hebben dan wij. Wij kennen sneeuw, natte sneeuw, droge sneeuw, stuifsneeuw. Meer ken ik er niet.

En dan heb je natuurlijk nog het verhaal van de kikker. Gooi hem in een pan met kokend water en hij springt er direct uit. Zet hem in een pan met koud water dat je langzaam verwarmt en hij blijft zitten. Tot de dood erop volgt.

Een kikker die je in kokend water gooit springt er niet uit, want hij is waarschijnlijk op slag dood. Zet een kikker in een pan of kom met koud water en de kans is groot dat hij er al uitspringt voordat jij het water gaat verwarmen.

Er is een diersoort die met grote regelmaat levend in kokend water wordt gegooid: de kreeft. Heb jij wel eens gehoord of gelezen over een kreeft die uit de pan sprong?