donderdag 12 november 2009

Mis

Zo af en toe doe ik wel eens aan zelfreflectie: waar ben ik nou helemaal mee bezig en hoe ben ik daarmee bezig? Ben ik wel (voldoende) met de juiste dingen bezig? De afgelopen dagen kwam dat reflecteren wat vaker voor dan gebruikelijk. De oorzaak daarvoor kan ik zo aanwijzen: ik kijk elke dag op de website van Trouw en dat besteedt veel aandacht aan 'De Maand van de Spiritualiteit'. Dan klik ik weer ergens op en ja, wat ik ook lees, ik denk dan weer even door. Dat heeft recentelijk al tot twee 'Beggartalks' geleid: Spiritualiteit en Test.

Intussen zit ik zo langzamerhand met een prangende vraag: wat mis ik? Die vraag stel ik mezelf ook wel eens anders: wat is er mis met mij? Spiritualiteit schijnt tegenwoordig nogal 'in' te zijn, maar ik kan geen kant op met dat begrip. Leef ik wel bewust genoeg? Ten einde raad ging ik dan toch maar eens naar de website van De Maand van de Spiritualiteit. Misschien had ik wel naar de openingsmanifestatie in het Archeon moeten gaan. Dan had ik workshops kunnen bezoeken en had ik iets meer geweten over:
- geworteld in een 'nieuw wij';
- mindfullness;
- reflectie op stresspatronen;
- Ygdrassil in de Kalevala;
- evenwicht abstract-concreet;
- verbinding met mezelf in kaart brengen;
- de Oergrond;
- de kracht van het NU;
- biologische en universele wetten die het leven beschermen;
- rituele creativiteit;
- hemel en aarde ontmoeten in een vers opgegraven worteltje.
Maar als ik dat lijstje nog eens goed bekijk, denk ik: mijn god, als ik dat allemaal moet bijhouden, kom ik dan nog wel aan de boodschappen toe? En ik heb niet eens een baan. Bedenk daar dan ook bij dat het bij dat lijstje niet om spiritualiteit in haar algemeenheid gaat, maar alleen om het thema 'wortel schieten'. Je kan er donder op zeggen dat er nog veel meer thema's zijn.

Goed, neem nou eens dat verbinding met zelf in kaart brengen. Als je iets wilt verbinden heb je op zijn minst twee punten nodig. Waaraan moet ik in dit verband denken? Mijn vrouwelijke en mannelijke zelf? Mijn psychische en fysieke zelf? Mijn emotionele en rationele zelf? Alles met elkaar? En hoe breng ik dat in kaart? Een soort sociogram waarin je interacties tussen de diverse Everts aangeeft?

De initiatiefnemers van 'De Maand van de Spiritualiteit' schrijven: "Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving. Het lijkt erop dat er ondanks alle welvaart ook iets verloren is gegaan. Daarom zoeken mensen naar een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De initiatiefnemers van de Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij deze groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment zien.

Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgang met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met ‘hartstocht’.


Ik ben er intussen wel achter: er is helemaal niets mis met mij. Spiritualiteit is: een hele rij gemeenplaatsen en volkswijsheden in een eigentijds jasje. Schrijf een boek of pamflet met het juiste spirituele jargon en voor je het weet kun je een aardige cent verdienen met het organiseren van workshops en clinics. Als alles meezit krijg je nog de nodige free publicity bij 'De Wereld Draait Door', 'Pauw & Witteman', 'Rondom tien' of 'Het elfde uur'. Als ze een keer om een spreker verlegen zitten bij zo'n clinic mogen ze mij wel vragen. Ik heb al een leuke titel voor mijn bijdrage: 'De Tao van het WEBLOG: met twee voeten op de aarde en je kop in de wolken'. Geen idee waar het over zal gaan, maar met een verbinding aarde-hemel zit je altijd goed zolang je het wat vaag houdt.

Lieve mensen,
Elk weblog begint met de eerste druk op je keyboard. De eerste letter die op je monitor verschijnt is als de eerste stap op een tocht naar de top van de berg die nu nog in nevelen gehuld is. Je hebt je doel gesteld. Je weet dat die top niet meer is dan een symbool, het materiële zinnebeeld van de top die je vanuit je diepste innerlijk naar de top van jouw meest wezenlijke zelf onderneemt.
En zo kun je nog uren doorgaan.
x