zaterdag 6 juni 2015

NAAKTLOPERIJ

Ik mag graag in mijn blootje lopen. Als we naar het strand gingen, toen we in Den Haag woonden, gingen we altijd naar het naakstrand. Sinds ik in Noord woon heb ik al diverse malen het naakstrand in het Twiske bezocht. Twee jaar geleden heb ik een week doorgebracht op een Naturistenresort in Kroatië. Binnenkort ga ik, als mijn fysieke toestand dat tenminste toelaat, twee weken naar (of all places) Zeewolde. Daar immers bevindt zich Flevo Natuur, waar ik een bungalow gehuurd heb.

Gisteren besteedden twee kranten aandacht aan aan naaktloperij gerelateerde onderwerpen. In Het PAROOL worden potentiële naaktlopers opgeroepen in grote getale 'De Zonneweide' in het Amsterdamse Bos te bezoeken. Die weide is nogal onbekend bij naaktrecreanten. (Ik ben er een paar keer geweest en ik heb er, voor zover ik me kan herinneren, nooit meer dan vijf andere mensen gezien.) Die plek heeft inmiddels een dubieuze reputatie: behalve naaktrecreanten weten ook seksrecreanten de weide te vinden, reden waarom overwogen werd de Zonneweide als plaats voor naaktrecreatie op te heffen. Het management van het Amsterdamse Bos en de Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen (NFN) menen nu DE oplossing gevonden te hebben: als gewone naaktrecreanten nu massaal de weide gaan bezoeken, zullen de seksrecreanten wel een andere plek gaan zoeken. Ik vind het een sympathieke actie, maar ik zou de hele stad door moeten fietsen + een stuk Amstelveen (14,6 km) en dat vind ik wat ver.

Trouw heeft het over naaktloperij verder van (ons) huis, in San Francisco. Een aantal jaren geleden heeft de gemeenteraad aldaar het naaktlopen op zeg maar: de openbare weg verboden. In sommige wijken scheen dat vrij veel voor te komen en het werd anvankelijk gedoogd. De habituele naaktlopers (vooral homoseksuele mannen) hadden de rechter gevraagd het verbod te vernietigen. Helaas voor hen: de rechter vond niet dat het verbod een aantasting is van enig grondrecht. Overigens blijft er een uitzondering voor evenementen als de jaarlijkse Gay Pride. Zo ver gaan ze bij de Amsterdamse Gay Pride, bij mijn weten, nog niet.

We hebben in Nederland geen klimaat dat uitnodigt tot veelvuldig naaktlopen. Er mag meer dan de meese mensen weten, maar er is ook nog zoiets als een burgerlijke moraal. Ik heb er geen behoefte aan om in mijn blootje naar AH te gaan en wil dat medeburgers ook niet aandoen. Ik zou best invoorkomend geval in mijn blootje op het balkon willen zitten, maar ik vrees dat dat tot heftige discussies binnen de eerstvolgende bewonersvergadering zou leiden.