zaterdag 25 april 2009

Tolerant

Een van de oorzaken van het succes van Geert Wilders en zijn PVV is, naar mijn idee, het benadrukken van onze 'typische Nederlandse' cultuur t.o.v. van - bijvoorbeeld - de Marokkaanse. Een niet-onbelangrijk kenmerk van die typisch Nederlandse cultuur wordt vaak genoemd onze tolerantie tegenover groepen mensen met gedrag of levenswijze die wat afwijken van wat 'wij' als 'normaal' beschouwen. Een van de duidelijkste voorbeelden daarvan is dat wij, als eerste land ter wereld, het huwelijk van stellen van gelijk geslacht mogelijk maakten. Wij maken ons er, niet geheel onterecht, bezorgd over dat Nederlanders met een islamitische achtergrond wat anders aankijken tegen homoseksualiteit.

Trouw had gisteren als 'kop': Lesbienne vaker ziek, zwak en misselijk. Die kop vind ik wat zwak gekozen, want met 'ziek, zwak en misselijk' duiden wij immers vaak mensen aan die zich wat aanstellen. Het artikel gaat over lesbiennes die wel degelijk vaker dan heterovrouwen lijden aan depressies en slapeloosheid. Uit een onderzoek door de Universiteit van Amsterdam bleek dat meer dan één op de drie lesbiennes geregeld geconfronteerd wordt met geroddel en pesterijen in familiekringen en op de werkvloer. Het lijkt me verklaarbaar dat ze daar niet blij van worden.

Nog maar kort geleden was de nationale verontwaardiging groot toen een transseksuele vrouw uit een Utrechtse buurt was weggepest door jongens van Marokkaanse afkomst. Dat is schandalig, maar het wil er bij mij niet in dat "geroddel en pesterijen in familiekringen en op de werkvloer" uitsluitend uitgeoefend worden door mensen met een Marokkaanse en/of islamitische achtergrond.

Tolerantie is volgens mij geen eigenschap die in onze genen verankerd ligt. Het is een keuze die wij maken als wij omgaan met mensen die, op wat voor manier ook, anders zijn dan 'wij' of 'ik'. Ik ga niemand mijn keuzes opleggen. Maar probeer me niet wijs te maken dat 'wij' tolerant zijn.
x