vrijdag 19 mei 2017

HOOFDDOEK

De leiding van de Amsterdamse politie overweegt vrouwelijke agenten toe te staan een hoofddoek te dragen. Het PAROOL schrijft: Ongeveer 52 procent van de Amsterdammers heeft, zoals dat heet, 'een niet-Nederlandse achtergrond'. Dat geldt voor maar zo'n 18 procent van de Amsterdamse politiemensen en sommige bronnen beweren dat zelfs dat nog een rooskleurige voorstelling van zaken is.

Wat er uiteindelijk ook gaat gebeuren, je kunt er donder op zeggen dat alleen al dat 'overwegen' hier en daar tot heftige reacties zal leiden. Het PAROOL stelt de vraag: Straalt een agente met hoofddoek voldoende uit er voor iedereen te zijn, en zich niet te laten beïnvloeden door haar afkomst en geloof? Er wordt meteen een antwoord bij geleverd: Die vraag volgt uit een drogredenering. Alsof autochtone agenten zich niet mede laten leiden door hun achtergrond en referentiekader. Wel eens van etnisch profileren bij aanhoudingen gehoord? En mogen we er niet van uitgaan dat al die agenten van Nederlandse afkomst handelen vanuit die traditionele joods-christelijke cultuur? Een VVD'er die met zijn Alfa Rome 160 km/u rijdt zou zomaar kunnen worden aangehouden door een agent die de SP-beginselen is toegedaan. Het zou best handig zijn als die SP-achtergrond  door uiterlijke kenmerken zichtbaar was. Dan weet die VVD'er des te beter hoe hij moet reageren op de vraag 'Waar zijn we mee bezig, meneertje?' en dat 'Weet je wel wie ik ben?' niet het meest voor de hand liggende antwoord is.

We moeten dus niet alleen hoofddoekjes toestaan, we moeten juist bevorderen dat ambtsdragers duidelijk voor hun politieke en/of religieuze achtergrond uitkomen. We weten toch ook allemaal dat Mark Rutte een VVD'er is?