vrijdag 24 oktober 2008

Topper

"Die is het! Die moeten we hebben!" Dat dachten ze tien jaar geleden toen ze zochten naar een nieuwe directeur voor Bureau Jeugdzorg in Amsterdam. Wiel Janssen was DE man. Inmiddels is Wiel Janssen onder druk vertrokken. Het Parool vroeg aan Lodewijk Asscher, de verantwoordelijke wethouder: Hoe slecht is hij geweest? De reactie van Lodewijk: Hoe ga ik dat netjes zeggen? Ik kan geen andere conclusie trekken dan dat in de tien jaar dat hij directeur was, het niet goed is gegaan.

Het Parool vermeldt ook dat Lodewijk zegt: Mijnheer Janssen krijgt een hoop geld. Dat zijn de regels. Ondanks deze dikke onvoldoende van de Inspectie. Ik denk dat Wiel Janssen tot die beperkte groep managers behoort die zo geweldig goed zijn dat je ze wel een heel hoog salaris moet geven - meer dan Jan Peter - want anders krijg je niet zo'n goeie. Het voordeel van zo'n topmanager is dat je er geen omkijken naar hebt, want die regelt alles prima. Kennelijk is er ook jaren lang niet omgekeken naar het Amsterdamse Bureau Jeugdzorg en hebben ze Wiel Janssen lekker laten rotzooien. Anders zouden er nu niet zulke grote problemen zijn - met de veiligheid, met het personeel, en de bedrijfsvoering niet te vergeten: dit jaar een tekort van twee tot drie miljoen euro. Werkelijk alles is onder zijn leiding in het slop geraakt, en dat is buitengewoon ernstig. Dat was weer even Lodewijk.

De opvolger van Wiel Janssen moet nog beter zijn dan Wiel, want hij moet eerst die hele klerezooi opruimen. Die mag je dus rustig een nog hoger salaris geven, want anders krijg je niet zo'n goeie. Ik heb een ideetje: de helft van het salaris van die topper gaat naar een rekening waar hij niet aan kan komen. (Van de helft van zo'n salaris kun je ook ruim leven.) Ieder jaar wordt in een beoordelingsgesprek bekeken of de brave ziel goed gefunctioneerd heeft. Is dat zo, dan wordt dat geblokkeerde geld aan hem overgemaakt. Is dat niet zo, dan kan hij er naar fluiten. Als hij het erg slecht doet, wordt hij met onmiddellijke ingang gedumpt, zonder enige financiële tegemoetkoming. Een echte topper wil zo'n uitdaging best aangaan.