maandag 24 november 2008

Misbruik


"There are more things in heaven and earth, Horatio, Than are dreamt of in your philosophy." Dat laat Shakespeare Hamlet zeggen in het gelijknamige toneelstuk. Dit citaat wordt vaak aangehaald als een 'paranormaal begaafde' of een astroloog weer eens zijn of haar 'gaven' ten toon gespreid heeft. Ik kom daarop omdat ik zaterdagavond het laatste stukje van 'Raymann is laat' zag. In zijn rol van Tante Essie had Raymann een gesprek met Derek Ogilvie, die via via contacten heeft met baby's.

Ik weet ook dat er dingen zijn waarvoor wij geen verklaring hebben, maar ik weiger daarvoor allerlei esoterische, metafysische of anderszins op niets gebaseerde 'verklaringen' te accepteren. Voor het vinden van die verklaringen hebben we geen geloof nodig, maar wetenschappelijk onderzoek.

Ik heb ook weer eens gekeken op de website van de James Randi Educational Foundation. James Randi heeft er zijn werk van gemaakt de beweringen van o.a. helderzienden en mediums te onderzoeken en slaagt er altijd weer in van die beweringen gehakt te maken. Al jaren lang biedt hij op zijn website één miljoen dollar aan de helderziende of het medium, dat onder gecontroleerde omstandigheden zijn of haar beweringen kan hard maken. Het aanbod is nog nooit geclaimd. Randi geeft ook het voorbeeld van het in Amerika zeer bekende en zeer veel verdienende medium Sylvia Brown. In januari 2007 vertelde ze de ouders van een vermist jongetje dat hij dood was en waar hij gevonden kon worden. Hij werd later springlevend gevonden. Ze heeft meer van die missers op haar naam staan.

Merkwaardig vind ik ook altijd dat helderzienden pas in actie komen als er al iets gebeurd is. Waarom zien ze een ontvoering, een moord of gewoon verdwalen nooit van tevoren aankomen? Waarom hebben helderzienden niet gewaarschuwd voor de kredietcrisis? Waar waren ze voordat New Orleans door Katrina getroffen werd? Waarom hebben ze niet voortdurend alles goed in de Lotto? Waarom vervangen we dat dure KNMI niet door één helderziende? Omdat we gelukkig niet helemaal op ons achterhoofd gevallen zijn.

Helderzienden, mediums, alternatieve therapeuten en meer van dat soort oplichters maken in het algemeen misbruik van de emotionele situatie waarin mensen verkeren en waarin de kritische zin wat op de achtergrond raakt. Wie door de medische wetenschap is 'opgegeven' is vaak tot alles bereid. Wat heerlijk om te horen dat je overleden partner nog steeds veel van je houdt en dat het met hem/haar prima gaat. Als je weer eens een tv-programma met zo'n type ziet, let dan eens goed op. Ze geven geen antwoorden, ze stellen vragen.

Ik 'zie' vier mensen die vandaag deze 'Beggartalk' lezen.