donderdag 9 juli 2009

Prestigieus

Als je een aantal jaren een niet-onbelangrijke functie hebt gehad bij de Wereldbank en vervolgens bij de UNDP (United Nations Development Programme), ga je je carrière niet voortzetten als sous-chef van de afdeling catering van de Verenigde Naties. Dat begrijp ik ook nog wel. Dan wil je graag directeur van de UNDP worden. Daar heb je bij wijze van spreken wel enig recht op als je het in Nederland al tot minister hebt gebracht.

Ad Melkert, want daar heb ik het over, wordt dus geen directeur van de UNDP. Ban Ki-moon, de VN-chef, kon zich wel iets voorstellen bij de teleurstelling van Ad. Maar gelukkig had hij nog een andere baan in de aanbieding: VN-gezant voor Irak. Daar las ik een berichtje over in de volkskrant. Het einde van dat bericht vond ik wat merkwaardig. Die functie van VN-gezant voor Irak is volgens westerse diplomaten 'zeker zo prestigieus' (als directeur van de UNDP).

Ik heb geen duidelijk idee van de inhoud van de nieuwe functie van Ad Melkert, maar ik neem direct aan dat een VN-gezant in dat land iets nuttigs zou kunnen doen. Ik zou dan ook graag gelezen hebben waarom juist Ad Melkert de aangewezen persoon is voor dat nuttige werk. Zoiets als "typische bruggenbouwer", of "geboren diplomaat", of "kenner van de relaties tussen sjiieten en soennieten". Maar daar ging het kennelijk niet om. Ze zaten een beetje met Ad in hun maag, begrijp ik. Ze wisten natuurlijk dat hij niet zomaar alles pikt. Het moest wel een beetje niveau hebben. Misschien hebben ze nog wel met Wouter Bos gebeld: "Hebben jullie niet een leuk baantje voor hem bij een of andere bank, of zo?" Maar gelukkig had de VN zelf nog iets prestigeus'.
x