zondag 10 maart 2019

VAR

Nederland kent honderdduizenden voetbaldeskundigen die het altijd, meestal op basis van vertraagde beelden die in Studio Sport te zien waren, beter wisten dan de scheidsrechter ter plekke. Wel of geen buitenspel, wel of geen hands, wel of geen bal net over de (doel)lijn. Er zijn talloze beelden bekend waaruit gebleken is dat een scheidsrechter inderdaad een foute beslissing nam.

De voetbalbobo's hebben een goede manier gevonden om foute beslissingen van de scheidsrechter nog tijdens de wedstrijd te redresseren: de var, oftewel de video assisted referee. Die volgt de hele wedstrijd op tv-beelden die vanuit verschillende hoeken worden opgenomen en kan de scheidsrechter op het veld adviseren een situatie nog eens op een tv-scherm naast het veld te bekijken. Dat wil er nog wel eens toe leiden dat de scheidsrechter zijn beslissing herziet en , bijvoorbeeld, alsnog een  penalty toekent, of alsnog een gele of rode kaart uitdeelt.

Iedereen blij? Dacht het niet. Als de scheidsrechter de videobeelden bekijkt, kijken er een paar honderdduizend vars gezellig mee vanaf hun bank in de huiskamer en zij weten je haarfijn uit te leggen waarom die hi ha hondenlul op het veld nou net de verkeerde beslissing heeft genomen. Zoals de Fransen zeggen: "Plus ça change, plus c'est la même chose" (Hoe meer er verandert, hoe meer hetzelfde blijft.)

Zullen we die  var gewoon weer afschaffen? Die leidt alleen maar tot hinderlijke onderbrekingen van een wedstrijd.