woensdag 31 juli 2013

Fotogeniek

 1. De Magerebrug;
 2. Oud West;
 3. De Westertoren;
 4. Museumplein;
 5. Albert Cuypmarkt;
 6. Amsterdamse School;
 7. Jan Schaeferbrug;
 8. Oudezijdse Achterburgwal;
 9. Hoek Albert Cuypstraat en de Eerste van der Helststraat;
10. Het Rembrandtplein.

Het zal iedereen wel duidelijk zijn dat hierboven plaatsen in Amsterdam staan. Ze worden vermeld in Het PAROOL als De tien meest fotogenieke plekken van Amsterdam. Maar dat vonden ze bij Nikon, dat zich beter kan bezig houden met de tien meest fotogenieke plekken van Tokio. Volgens Van Dale is 'fotogeniek' "zich goed latende fotograferen, op foto's een voordelige indruk makend".

Ik ken Amsterdam ook een beetje en kan me niet helemaal verenigen met het lijstje hierboven. Wat moet ik met "Oud West"? Dat is geen "plek" dat is een heel stadsdeel. Daar zitten vast wel fotogenieke plekken in, maar ook plekken die nauwelijks een tweede blik waardig zijn. Ook de "Amsterdamse School" is geen plek. Fotogenieke voorbeelden van deze bouwstijl kom je op diverse plaatsen in Amsterdam tegen: in het stadsdeel "De Baarsjes", in de "Nieuwe Pijp", de "Rivierenbuurt" en de "Spaarndammerbuurt".

Het Museumplein was misschien ooit fotogeniek, maar na de aanbouw bij het Van Gogh Museum en de (ver)nieuwbouw van het Stedelijk Museum heeft het, naar mijn oordeel, veel van zijn charme verloren.

De Albert Cuypmarkt is een toeristische trekpleister, maar ik zie geen verschil met de Ten Catemarkt in Amsterdam West. Beide markten bestaan uit reeksen kraampjes waar voornamelijk etenswaren verkocht worden. Wat daar fotogeniek aan is, is me niet duidelijk.

De Oudezijds Achterburgwal hoort zeker bij de lijst, maar waarom juist die is uitgekozen is me niet duidelijk. Je kunt immers de hele grachtengordel wel op die lijst zetten. Is de Oudezijds fotogenieker dan de Gouden Bocht van de Herengracht?

Ook in dit lijstje is weer eens een van de mooiste stukjes Amsterdam over het hoofd gezien: de Westelijke Eilanden, met o.a. het Prinseneiland en het Bickerseiland. Eigenlijk moet ik er mijn mond over houden, want voor je het weet gaan alle toeristen erheen. Die zie je er nu nauwelijks. Dat moeten we maar zo houden.