dinsdag 31 januari 2012

Verbod

We noemen het formeel een 'verbod op gezichtsbedekkende kleding', maar als hier nooit een boerka of nikab te zien was geweest, had niemand zich ooit sterk gemaakt voor het verbieden van het dragen van bivakmutsen of integraalhelmen, als je niet op de motor zat. Al jaren geleden kon je demonstranten met bivakmutsen zien. Dat waren dan personen die op rellen uit waren en zich dus liever onherkenbaar maakten voor de politie. Volgens mij moet het ook mogelijk zijn een volledig doorzichtige integraalhelm te maken, maar dan krijg je alle Hell's Angels over je heen en dat willen we ook liever niet.

We noemen het een 'verbod op gezichtsbedekkende kleding' omdat het alleen verbieden van boerka's discrimineren van een beperkte bevolkingsgroep zou zijn. Maar we weten allemaal dat het alleen begonnen is om het verbieden van de boerka. Ik geloof er geen barst van dat PVV'ers zich druk maken om het 'onderdrukken van moslimvrouwen'. Ze zijn niet geïnteresseerd in het welzijn van welke moslim dan ook.

Van mij mag een overheid best regels stellen, waarbij bepaald wordt dat je geen rechten, bijvoorbeeld op een uitkering, kunt claimen, als je je niet voldoende kunt legitimeren. Een werkgever mag van mij best verlangen dat een werkneemster zijn klanten of andere relaties en collega's open en bloot tegemoet treedt, maar ik moet de filiaalmanager van Albert Heijn, C1000 of Jumbo nog zien die weigert zijn waren te verkopen aan een vrouw met een boerka. Ze hoeft alleen maar te betalen voor de spullen in haar karretje of mandje.

Het kan best zijn dat er vrouwen met een boerka rondlopen, die dat liever niet zouden willen, maar er zijn ook vrouwen en meisjes die op een warme zomerse zondag liever zonder hoedje en iets luchtiger kleding naar de oud-gereformeerde kerk zouden gaan. Als we dan toch de wereld willen verbeteren, zullen we dan eerst eens bij ons zelf beginnen?
x