zondag 12 augustus 2012

Woorden

Vandaag is het de laatste dag van de Olympische Spelen. Ik heb er vrij veel van gezien. Ik heb dus ook naar vrij veel commentaar moeten luisteren en heb veel cliché antwoorden op cliché vragen moeten aanhoren. In verbale zin werden deze spelen gekenmerkt door drie voortdurend terugkerende woorden: focus, flow en super. Je zou toch denken dat journalisten, die gewend zijn met taal om te gaan, af en toe eens een andere woord zouden gebruiken. Je kunt het de sporters niet kwalijk nemen dat ze direct na het leveren van een (top)prestatie wel wat anders aan hun kop hebben, als ze gevraagd wordt wat er op het moment suprême door hen heen ging. Dan val je al gauw terug op de bekende kreten.

In hun zucht om maar voortdurend aan het woord te blijven zeggen die commentatoren vaak, ongewild en onbedoeld, neem ik aan, de leukste dingen. Ik heb niet alles genoteerd, maar gisteren bij de hockeyfinale was er weer een mooie: "Beide ploegen gaan rusten met een 1-1 stand." Ja, het is bij mijn weten nog nooit voortgekomen, dat twee hockeyploegen met verschillende standen de rust in gingen. Bij voetballen zie jet hetzelfde verschijnsel. Dat kunnen we vanavond  weer diverse keren vaststellen, want het wordt weer een 'normale' zondagavond, met eredivisievoetbal om zeven uur.

Waar we ook verlost van zijn, zijn de Sterreclames waarin topsporters in ruste reclame maken voor een of ander artikel en van andere spotjes waarin een link naar de Spelen of naar sport in het algemeen werd gemaakt. Reclamemakers hebben ook niet veel last van originele ideeën.

Van de laatste dag van de spelen zal ik geen getuige (op afstand) zijn. Ik ga de hele dag in de trein zitten. Ik ga o.a. twee stukjes doen die ik nog nooit eerder gedaan heb: Groningen - Roodeschool en Leeuwarden - Stavoren. Het wordt een leuke dag!
x