dinsdag 2 september 2014

Taal

Hebben we een keer een minister van Buitenlandse Zaken die goed Engels, en nog wat talen, spreekt, sturen we hem naar een baantje in Brussel. De nieuwe 'president' van Europa, Tusk uit Polen, schijnt overigens nauwelijks een woord over de Poolse grens te spreken.

Wordt het eigenlijk geen tijd af te spreken dat we in EU-verband één taal spreken? Het levert sowieso al een behoorlijke bezuiniging op: je hoeft niet alle officiële documenten in 25 talen te drukken en je kunt een groot aantal tolken ontslaan.

Dat zal iedereen een goed idee vinden, zolang die gemeenschappelijke taal maar de eigen taal is. Maar probeer Fransen maar eens te verplichten Engels te laten spreken. Het kiezen voor Duits zal in een aantal landen ook nogal gevoelig liggen. In een flink aantal Afrikaanse landen spreken ze wel een gemeenschappelijke taal, het Swahili. In het dagelijks leven spreken alle ruim 1 miljard Chinezen ook niet deelfde taal, maar volgens mij hebben ze nog wel iets gemeenschappelijks: het standaardmandarijn.

Hoe je het ook wendt of keert, er zullen toch weinig Europese landen zijn waar je op school geen Engels kunt leren en veel leerlingen maak daar ook gebruik van. Of zullen we toch met ons allen Esperanto gaan leren?