donderdag 20 juni 2013

Tablet

Ik ben geen liefhebber van de smartphone. Ik vind het schermpje te klein en het toetsenbordje te onhandig. Het lukt me niet om één letter aan te raken, dus een berichtje typen duurt eeuwig, omdat het vol typefouten zit. Een ander nadeel is dat wanneer het ding kapot is of je het kwijt bent je tegelijkertijd diverse functies mist: je kunt niet internetten, niet mailen, niet bellen, niet sms'en. Ik houd die dingen liever uit elkaar. Ik heb dus een simpel mobieltje, dat ik overigens maar zelden gebruik, ik heb een tablet, i.c. een iPad, die een redelijk overzichtelijk toetsenbord heeft en een redelijk groot scherm. Ik kan er mijn tijd mee doorkomen, als ik weer eens moet wachten in een polikliniek, want ik kan mijn digitale krantje lezen; ik kan, zo nodig, e-mailtjes versturen en tv kijken. Het ding past ook nog in mijn handtas en is dus makkelijk mee te nemen. En voor het 'zware werk' heb ik dan nog mijn laptop. 

Recentelijk was ik twee keer een dag in het ziekenhuis en iPad en laptop kwamen daar goed van pas. Volgende week dinsdag ga ik voor een weekje het ziekenhuis in en gaan beide apparaten weer mee. Maar dan gaat er ook een boek mee, want een week lang geen boek lezen is wat mij betreft onvoorstelbaar.

Ik vermoed dat de tablet, meer nog dan de smartphone ons leven gaat beheersen. In Trouw las ik dat in Los Angeles alle scholieren worden uitgerust met een iPad. De tablet kan leerboeken vervangen. In Nederland gaan in augustus van dit jaar elf zogenoemde iPad-scholen beginnen. Alle leerlingen worden uitgerust met een iPad en krijgen op een andere manier les. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is dat de fabrikanten/leveranciers van tablets hun operating systems op elkaar afstemmen, zodat die probleemloos kunnen samenwerken.
x