zaterdag 25 augustus 2018

DNA-MATCH

De DNA-match van Jos Brech heeft heel wat losgemaakt. Ik denk dat elke talkshow en elke nieuwsrubriek er wel aandacht aan heeft besteed. Uiteraard blijft de schrijvende pers niet achter. Columnist Theodoor Holman van Het PAROOL wijdt er zijn column aan. In dit land waar vrije meningsuiting een groot goed is, schijnen columnisten altijd nog een ietsje verder te mogen gaan dan jij en ik. Ik vind dat best en Theodoor gaat ook lekker te keer. Lees hier, in een minuut of drie, zijn column.

Moord op een kind maakt altijd meer emoties los dan moord op een volwassene. Ik maak dat onderscheid niet, maar dat zal wel komen door het feit dat ik geen kinderen - en daarom niet de bijbehorende emoties - heb. Ik vind de column de slechtste die ik ooit gelezen heb.

Theodoor is kennelijk vreselijk gegrepen door de openbaarmaking van Jos Brech, als de vermoedelijke moordenaar van Nikki Verstappen en dat mag natuurlijk. Voor hem is alles al duidelijk: Het kwaad heeft een naam en een gezicht: Jos Brech, kindermoordenaar, voortvluchtig. (...) Jos Brech is een echte kindermoordenaar. Ik kijk naar zijn gezicht, en hij boezemt mij angst in. Zelfs, of juist, als hij lacht.
Hi j lijkt verkeerd gecast. (...) Alleen in slechte films casten ze engerds als moordenaars. Maar Jos is als nachtmerrie geboren.
Theodoor heeft een wat merkwaardig wereldbeeld. Zou hij nu van mening zijn dat je als 'bad guy' (Jos) of als 'good guy' (Theodoor) geboren wordt?

Jos is niet alleen een moordenaar. Wat hem ook eng maakt, is dat hij 'bushcrafter' is. Een soort padvinder 2.0. Hij weet door twee grassprietjes tegen elkaar te slaan vuur te maken en kan zijn vochtbalans op peil houden door uit een door hem leeg geknaagde schapenkop het bloed te drinken van een gewurgde kip. Lekker beeldend geschreven.

Wat is er zo eng aan bushcrafting? Ik heb nogal eens door onherbergzame gebieden gelopen en heb daar wel eens in het wild groeiende bosbessen en frambozen gegeten, maar ik had altijd mijn 'gewone' voedsel mee, zo gewoon als gevriesdroogde complete maaltijden. Maar om aan bushcraft te doen, hoef je echt niet zo'n weirdo te zijn als Theodoor hier beschrijft.

Theodoor gaat ook nog even in op de mogelijke straf die Jos zal krijgen en natuurlijk is die straf te laag en komt Jos te vroeg weer vrij. Ik neem aan dat Theodoor goed weet wat 'gesundenes Folksempinden' is. Dus: Wat zal hij krijgen? Levenslang? Nee, dat vinden ze tegenwoordig onbeschaafd. Een jaar of twintig, denk ik, en veel psychische hulp die nog nooit geholpen heeft. (Ooit een kinder­verkrachter gezien of gehoord die 'genezen' uit de gevangenis is gekomen?) Ik verwachtte daar een zin als 'De doodstraf is nog te goed voor dit type mens. Nou ja, mens?'

Als ik mensen op het verkeerde been zou willen zetten over mijn opvattingen, had ik een blog geschreven als de column van Theodoor.

 

KANSLOOS

Amsterdam is de hoofdstad van ons land, dat weten we allemaal. Het staat zelfs in de Grondwet, al staat het er min of meer terloops. Nergens staat een artikel met klare taal: 'De hoofdstad van Nederland is Amsterdam.' In artikel 32 van de Grondwet lezen we: "Nadat de Koning de uitoefening van het koninklijk gezag heeft aangevangen, wordt hij zodra mogelijk beëdigd en ingehuldigd in de hoofdstad Amsterdam in een openbare verenigde vergadering van de Staten-Generaal." (Onderstreping toegevoegd.) That's it.

Het is vrij uniek dat in een land de regering niet gevestigd is in de hoofdstad. Naast Nederland zijn dat er slechts vijf. Af en toe zal er wel eens een Hagenees zijn die aan de borreltafel opmerkt dat de regeringszetel Den Haag eigenlijk ook de hoofdstad zou moeten zijn, maar een meer serieus voorstel in die richting is mij niet bekend.

In Het PAROOL lees ik dat er in Rotterdam een marketeer is die Rob Lagendijk heet. Hij wil de Grondwet zodanig wijzigen dat zijn woonplaats als hoofdstad van Nederland wordt aangemerkt, ten koste van Amsterdam. Rob Lagendijk is van plan om 40.000 handtekeningen te verzamelen zodat zijn initiatief in de Tweede Kamer besproken moet worden. (...) De benodigde grondwetswijziging is een proces dat zeker zes jaar in beslag neemt; Lagendijk noemt zijn idee dan ook 'Een heel vette kluif' (sic).

Zou ik, geboren Amsterdammer, nou kwaad moeten worden op die Rob, omdat hij met een voor Amsterdam zo beledigend voorstel komt? Nee, in de eerste plaats is het voorstel natuurlijk volkomen kansloos en in de tweede plaats zal het mij worst wezen welke stad zich hoofdstad mag noemen. Er verandert helemaal niets, als het een andere stad dan Amsterdam zou worden. Misschien gaan er wat meer buitenlandse toeristen vaan Rotterdam i.p.v. naar Amsterdam, maar daar zullen ze in Amsterdam niet rouwig om zijn. Hoek van Holland is deel van de gemeente Rotterdam, dus dat mag zich dan, nog terecht ook, Rotterdam Beach noemen.

Volgens de reclameman is Rotterdam de stad van de toekomst, terwijl Amsterdam symbool zou staan voor het verleden'. 'Dat zal best' zal een slimme Hagenees zeggen, 'Maar Den Haag is de stad waar het NU gebeurt'.