donderdag 7 januari 2016

VIRAAL


Voor de meeste Nederlanders en zeker voor Amsterdammers is dit geen echt opvallend beeld: een vrouw die drie kinderen en boodschappen met een fiets vervoert, hier, volgens Het PAROOL, in de Haarlemmerstraat. Het beeld komt uit een filmpje dat op Facebook 'viraal' ging: De video (...) werd dinsdagmiddag op de Facebookpagina Stuff Dutch People Like gepost en is al meer dan 3,6 miljoen keer bekeken.

Het filmpje is overigens al vier jaar oud en werd destijd door twee Hongaren gemaakt en geplaatst op hun blog over fietsen/fietsers in Amsterdam. Voor veel buitenlanders, voor wie de fiets geen vervoermiddel, maar een middel voor sportbeoefening is, moet dat heel bijzonder zijn. Het waren dan ook vooral buitenlanders die kritiek hadden op het gedrag van die vrouw (Veel te gevaarlijk!). De vrouw zelf zegt dat ze speciaal een stevige transportfiets had gekocht en dat ieder kind netjes een eigen zadeltje en voetsteunen had. Op de achterkant van de fiets zat een duozitje gemonteerd, op de voorkant een ander zitje. (...) 'Bovendien: voor kinderen die zelf fietsen is de Haarlemmerstraat helemáál gevaarlijk,' zegt ze.

Nu maar wachten op de fietser (m/v) die gefilmd wordt terwijl zhij een rotsmak/botsing maakt vanwege sms'en tijdens het fietsen. Die zal zelfs door Nederlanders terecht gekritiseerd worden.