donderdag 11 augustus 2011

Meerkosten

Lapatinib is een pillen-chemokuur voor patiënten met uitgezaaide borstkanker die na meerdere behandelingen geen uitzicht meer hebben op genezing. Het verlengt de levensverwachting aanzienlijk in vergelijking met andere middelen en werkt ook uitzaaiing in de hersenen tegen.

Zo'n bericht, uit de Volkskrant, zal - ondanks alles wat ze toch nog moeten meemaken - verheugend zijn voor patiënten en hun familie en vrienden. Ook de beroepsgroep van behandelend specialisten is enthousiast. Maar we hebben ook nog een 'College van Zorgverzekeringen' (CvZ), dat de minister adviseert over wat er wel of niet vergoed moet worden. Het CvZ schreef de minister dat de behandeling erg duur is en geen meerwaarde heeft.

Dat CvZ vindt dus dat een verlengde levensverwachting geen meerwaarde heeft. Dat beslissen mensen rond een vergadertafel. Ik vermoed dat de patiënten en hun omgeving daar net iets anders over denken. O ja, het is erg duur en moeten, in deze tijd van bezuinigingen, alle andere verzekerden wel aan die meerkosten meebetalen? Nou, Edith Schippers, onze minister van Volksgezondheid, vindt van niet. Dus die patiënten moeten maar zien hoe ze dat betalen, als ze zo nodig nog een tijdje willen doorleven. Opmerkelijk is dat de behandeling bijna in heel Europa wel wordt vergoed en geregistreerd is door de Europese farmaceutische autoriteit EMA. Daar hebben het CvZ en Edith Schippers niets mee te maken. Die letten op de centjes, onze centjes.

Hoeveel zou de vergoeding van dat medicijn dan wel niet extra kosten? 1,5 miljoen euro per jaar. Dat zal per premiebetaler toch al gauw twee cent premie per maand meer betekenen. Dat wil Edith Schippers ons niet aandoen. Zij en haar collega's en de meerderheid van de Tweede Kamer vinden dat we die twee centen per maand beter in de economie kunnen steken. Dankjewel, Edith. Die twee cent per maand zou ik echt niet willen missen om een aantal vrouwen nog een tijdje langer te kunnen laten leven. Mijn vrouw is doodgegaan aan een vorm van kanker waar ze helemaal nog niets tegen hebben. God verhoede dat ze daartegen iets vinden, want wie weet hoeveel dat gaat kosten. En het komt maar zo'n honderd keer per jaar voor. Daar zal het CvZ ook wel de meerwaarde niet van zien.
x