zondag 24 augustus 2014

Norm

Trouw schrijft over het salaris dat Jan Peter Balkenende verdient (gemiddeld zeker 466.000 euro per jaar) als partner van accountants- en adviesbureau Ernst & Young (E&Y), duidelijk boven de naar hem vernoemde salarisnorm.

Je kunt dit bericht op twee manieren bekijken. Je kunt het als tamelijk tendentieus beschouwen. De zgn. Balkenendenorm geldt immers voor banen in de publieke sector. Ernst & Jong is een private onderneming en mag haar partners of medewerkers zoveel betalen als zij wil.

We kunnen het ook anders bekijken. E&Y, net als soortgelijke bedrijven KPMG en PWC, worden ook heel veel door organisaties in de publieke sector ingeschakeld. De prijs die daarvoor betaald moet worden, wordt mede bepaald door de salarissen die die bedrijven aan hun partners en medewerkers betalen. De bedrijven in de publieke sector berekenen dat door in de prijs die zij ons laten betalen. Mutatis murandis geldt dat natuurlijk ook voor de private bedrijven die zo'n accountants en -adviesbureau inschakelen. Kortom het zijn altijd jij en ik die de hoge salarissen betalen. Ook de salarissen van de bankdirecteuren, de CEO's van de oliemaatschappijen, de supermarktketens, noem maar op. Waarom zouden we de toepassing van de balkenendenorm niet wat uitbreiden?