donderdag 8 september 2011

Fobie

Een fobie is een angst die nergens voor nodig is, omdat het gevreesde geen gevaar oplevert. Zo heb ik (zonder dat het nu veel problemen oplevert) last van arachnofobie. Dankzij Wilders is er sprake van toenemende xenofobie: de onberedeneerde en onberedeneerbare angst voor vreemdelingen.

Tofik Dibi, voor GroenLinks lid van de Tweede Kamer, wil graag een groot debat in de Tweede Kamer over xenofobie. Daar moet de regering een standpunt over hebben en dat moet het volk duidelijk gemaakt worden, zodat het kan terugkeren van de dwalingen zijns weegs. En dat allemaal omdat een Noorse minister na dat bloedbad de andere Europese regeringen heeft opgeroepen duidelijk te maken dat xenofobie slecht is.

Tofik heeft het niet zo goed begrepen, vrees ik. Je kunt een wereldcongres beleggen waarin - ten overvloede - aangetoond wordt dat pleinvrees, vliegangst en angst voor spinnen nergens op slaan, maar de lijders aan deze kwalen blijven die houden. Er zijn heel wat therapeutische sessies nodig om ze daarvan af te helpen. In een tijd dat we ook op de gezondheidszorg bezuinigen zie ik al die xenofoben nog niet in therapie gaan.

Ik heb geen Kamerdebat nodig om te weten dat Mark Rutte c.s. tegen xenofobie zijn. Dat standpunt zal Kamerbreed gesteund worden. Daar hoeft dus niet over gedebatteerd te worden. Het debat zal dus gaan over: wat doet de regering eraan? Er een spotje van Postbus 51 tegenaan gooien, of een lespakket voor alle vormen van basis- en voortgezet onderwijs? De effecten daarvan zullen nihil komma nul zijn. Als ik me ven druk maak heb ik zo een paar onderwerpen bij de hand waarover de Tweede Kamer beter een paar uur kan debatteren, iets met economie of lastenverzwaring of zo.
x