donderdag 30 december 2010

Verschillen

Ik kijk altijd op gids.publiekeomroep.nl om te zien of er nog iets de moeite waard op tv is om te bekijken. Gisteren was de Nederlandse film 'Van God los' te zien, die destijds wel goede kritieken kreeg, geloof ik. Bij de programma's wordt ook altijd een korte beschrijving (hieronder links) en 'Algemene informatie (rechts) gegeven (de rode tekst). Je krijgt de indruk dat die twee teksten door geheel verschillende afdelingen, door personen met verschillende perceptie worden geschreven en dat ze geen enkel overleg met elkaar hebben. Links immers wordt gesproken van een 'thriller', rechts van een 'misdaaddrama', maar daar zal ik niet te moeilijk over doen.

Links lees ik dat twee vrienden "ik koelen bloede" een man doodschieten, maar rechts doden ze iemand "in paniek". Daar zit toch enig verschil tussen. Hoofdpersoon Stan wordt afwisselend beschreven als "rustig" en als "zeventienjarig". Er is sprake van een "maffia" en een "drugsmaffia". Anna, de vriendin van Stan, is alleen links "bloedmooi" en "onweerstaanbaar" en alleen rechts is ze "doodsbang". De twee schrijvers zijn het over twee dingen eens: die twee jonge mannen vormen een "doodseskader" (klinkt lekker dramatisch) en over "Een onmogelijke keuze" die Stan moet maken. Ik heb niet naar de film gekeken.

Nederlandse (NL) Thriller uit 2003 van Pieter Kuijpers. Met: Tygo Gernandt, Angela Schijf, Egbert Jan Weeber
e.a.

In koelen bloede schieten de rustige scholier Stan en de kleine crimineel Maikel een man dood. De lokale maffia is onder de indruk en vraagt hen nog enkele klusjes op te knappen. Een nieuw doodseskader is geboren: het geweld werkt verslavend en ze zwemmen in het geld. Tot hun opdrachtgevers hen laten vallen en Anna, Maikels bloedmooie vriendin, een probleem gaat vormen. Ze schrikt steeds meer terug van de gewelddadige Maikel. In haar doodsangst doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan zal moeten kiezen tussen zijn boezemvriend Maikel en de onweerstaanbare Anna. Een onmogelijke keuze.
Nederlands (NL) misdaaddrama uit 2003 van Pieter Kuijpers. Met: Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt, Angela Schijf e.a.


De zeventienjarige scholier Stan sluit vriendschap met de drie jaar oudere, kleine crimineel Maikel. Als de jongens bij een overval in paniek hun slachtoffer doden, maken ze onbedoeld indruk op het hoofd van de
plaatselijke drugsmaffia. Deze ziet wel wat in de jongens en ze maken snel carrière als zijn doodseskader. Hun vriendschap wordt door de
gebeurtenissen steeds hechter. Alleen Anna, Maikels vriendin, vormt een probleem. Stan is meer voor haar gaan voelen dan hij zou willen, maar slaagt er toch in haar op afstand te houden. Dan komt Anna erachter waar Maikel zoveel geld mee verdient. Bang geworden, doet ze een beroep op Stan om haar te helpen weg te komen. Stan moet kiezen tussen Maikel en de doodsbange Anna. Een onmogelijke keuze. Herhaling van 1-10-2005.
x