vrijdag 28 november 2014

Lang

Nou duren tenniswedstrijden weer te lang. Een groot deel van het (tv-)publiek wil niet een paar uur wachten tot de winnaar van een wedstrijd bekend wordt. Dus zinnen de sponsors (en dus de organisatoren die van de centjes van de sponsors afhankelijk zijn) op nieuwe regeltjes waardoor de wedstrijden eerder beëindigd kunnen worden, bijv. een set die niet uit 6 maar uit 4 games bestaat. Tijdens de 'Australian Open', die op 19 januari a.s. van start gaat, zal een proefwedstrijd volgens nieuwe regels gespeeld worden tussen Roger Federer en Lleyton Hewitt.

Bij golfen moet je soms wel een paar dagen wachten voor je weet wie een tournooi gewonnen heeft. (Het 'KLM open' nam dit jaar twee weekends in beslag.) Dat kan stukken korter. Om te beginnen kan het aantal holes  (nu 18, als ik het wel heb) teruggebracht worden tot pakweg 5. Als je de holes een stuk groter maakt, wordt het 'putten' behoorlijk makkelijker. Al die 'bunkers' en waterpartijen maken het ook alleen maar lastiger. Ze leiden tot nadenken en dus tot vertraging.

De grote wielerrondes (Tour de France, Giro en Vuelta) worden een stuk boeiender als je de 'vlakke' etappes niet langer dan een kilometer of vijf laat zijn. Al die soms meer dan 200 kilometers daarvóór worden immers alleen maar gebruikt om een groepje koplopers een voorsprong te laten nemen en die vervolgens weer in te lopen.

Een voetbalwedstrijd kun je in een uur afwikkelen, als je die vent uit het veld haalt die de wedstrijd af en toe hinderlijk onderbreekt door op een fluitje te blazen.

Bij de athletiek is niet voor de niets de 100 m het 'koningsnummer', niet de marathon, maar die marathon wordt vaak van begin tot eind nog live uitgezonden.

Het handigste is natuurlijk directe uitzendingen helemaal af te schaffen en ons te beperken tot samenvattingen. Als ik op zaterdag en zondag in een uurtje vier of vijf samenvattingen van voetbalwedstrijden kan zien, is dat voor mij ruim voldoende. Vaak is de kwaliteit van een voetbalwedstrijd toch niet van het niveau waar je anderhalf uur naar wilt kijken.