zondag 5 januari 2014

Bestelling

Wie is er nou slechter: de dief of de heler? Ik kom op die vraag door een artikel in Het PAROOL. Tot een aantal jaar geleden gold het centrum van Amsterdam - de brug bij de Oudemanhuispoort bijvoorbeeld - als dé plek om een gestolen fiets te kopen. Tegenwoordig kopen Amsterdammers hun fietsen op afspraak in het centrum én buiten het centrum. Ze kunnen hun wensen indienen: vrouwen- of herenmodel, de kleur, met of zonder handremmen. (...) De prijzen variëren en verschillen per fietsdealer. Eén van hen is Mike (40), een ervaren Amsterdamse fietsendief, die sinds drie jaar uitsluitend nog op bestelling levert. Hij rekent twintig euro per fiets.

Als je lang genoeg in Amsterdam, of welke grote stad ook, woont, ben je er bijna aan gewend, dat om de zoveel jaar je fiets gejat word. In Amsterdam werd in 2012 ruim 15.000 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt waarschijnlijk veel hoger. Waarschijnlijk wordt alleen aangifte gedaan van een gestolen fiets als die nog verzekerd is. Recentelijk las ik ergens dat tegenwoordig vooral elektrische fietsen gestolen worden.

Het 'fietsen stelen op bestelling' is nieuw voor mij. Het betekent dat er vrij veel 'nette' Amsterdammers zijn die via Mike of een soortgenoot een nieuwe fiets aanschaffen. Vandaar mijn vraag aan het begin van dit blog. Maar waar en hoe maak je contact met zo'n figuur? Volgens mij moeten ze het hebben van mond-op-mondreclame. Je bent immers een 'dief van je eigen portemonnee' als je een gestolen fiets vervangt door een nieuwe die je bij de reguliere fietsenhandel aanschaft, als je er een voor twintig euro kunt aanschaffen. Het zijn dus de 'nette' Amsterdammers die het stelen van fietsen, tenminste voor een deel, in stand houden.
x