vrijdag 5 december 2008

Stigma

"Vanaf welke generatie is iemand Nederlander?" Die vraag stelt, volgens de Volkskrant, het Kamerlid Dibi van GroenLinks. Ik zou die vraag met een wedervraag willen beantwoorden: "Wat heeft dat met generatie te maken?" Volgens mij ben je 'Nederlander' als je door geboorte of naturalisatie de Nederlandse nationaliteit hebt verkregen. Je kunt daar nog een hele tijd over door zeiken en dan krijg je dat soort discussies over de 'Nederlandse identiteit' die nog niet zo lang geleden door Máxima werd aangezwengeld.

De vraag van Dibi is actueel, omdat de Tweede Kamer gaat praten over de begroting van de minister van Integratie. Jarenlang was het taboe, maar nu stuurt een meerderheid in de Tweede Kamer erop aan Roma en Sinti, Molukkers, Somaliërs en Afghanen en hun specifieke problemen 'terug op de radar van de Rijksoverheid' te krijgen. Dat kon tot nu toe niet want dat was 'stigmatiserend'. Met andere woorden: de nieuwe minister van Integratie én de fracties van PvdA, CDA, VVD en PVV willen een doelgroepenbeleid. De PvdA-fractie ontkent dat ze daarmee een 'rechtsere koers' is gaan varen. Waar is die ontkenning voor nodig?

Het hele overheidsbeleid ritselt van de doelgroepen. We hebben sinds het aantreden van het huidige kabinet een speciale minister voor de doelgroepen 'gezin' en 'jeugd'. Als we jeugdzorg gaan optuigen omdat er kennelijk kinderen met problemen zijn, is dat dan stigmatiserend? Als we een paar miljard bij elkaar scharrelen om banken te ondersteunen, is dat stigmatiserend? Ik heb daar nooit iemand over horen klagen. Maar als we vaststellen dat 90% van de Nederlanders van Somalische afkomst werkeloos is en daar iets aan moeten doen, is dat opeens wel stigmatiserend. Ben je rechts als je vaststelt dat er sprake is van (s)chrikbarend hoge zelfmoordcijfers onder Hindoestaans-Surinaamse meisjes en van terugval in het onderwijs onder de derde generatie Molukkers, om er nog maar over te zwijgen dat 30 procent van de Sinti-kinderen niet naar school gaat. Dat heeft niets met rechts of links te maken. Dat zijn feiten. Als de overheid, na gedegen onderzoek, vaststelt dat er groepen Nederlanders (van welke afkomst ook) zijn die problemen hebben, moet ze dat gewoon zeggen en vervolgens zeggen wat ze daaraan gaat doen. Het zijn niet de feiten die stigmatiseren, mensen die feiten verkeerd interpreteren stigmatiseren: "90% van de Somaliërs is werkeloos, omdat ze hierheen gekomen zijn vanwege de uitkering die ze hier krijgen." Als je die mening ben toegedaan, hoef je verder ook niets meer aan het probleem te doen.

Er is niets tegen het justitieel aanpakken van 'rotjochies in probleemwijken'. Er is niets stigmatiserends aan de vaststelling dat daar buitenproportioneel veel Nederlandse jochies van Marokkaanse afkomst bijzitten. Dat is gewoon zo. Maar als het, volgens de Volkskrant wel degelijk nieuw, beleid van de PvdA wordt eerst veiligheid, dan preventie, dan vrees ik dat de PvdA de wel rechtse PVV gewoon een stapje voor wil zijn. Voorkomen lijkt me beter dan straffen.