maandag 21 november 2016

NAMEN

Schaatsen is de sport die ik het liefste op tv bekijk, maar ik hoef niet alles te zien wat er aangeboden wordt. Zo hoef ik niet per se alle World Cupwedstrijden te zien. Maar gisteren heb ik wel het een en ander gezien van de wedstrijden in  het Japanse Nagano. Dus viel het me op dat (de verslaggevers/commentatoren van) Studio Sport er een merkwaardig beleid op nahouden wat betreft de namen van de schaatssters.

Een van de succesvolle schaatsende dames is al enkele jaren Heather Bergsma. Als Herbert Dijkstra haar naam noemt zegt hij er steeeds, tot vervelens toe, bij dat we haar vroeger kenden als Heather Richardson. Zij is nameijk een Amerikaanse die enige tijd geleden getrouwd is met de succesvolle Nederlandse schaatser Jorrit Bergsma.

Ik weet ook wel dat het in Nederland niet ongebruikelijk is dat getrouwde vrouwen de naam van hun echtgenoot gaan dragen. (Boukje noemde zichzelf, hoe feministisch ze ook was, eigener beweging - van mij hoefde dat niet - liever Van Wijk dan Louwes.) Maar nu Heather nog steeds voor de VS uitkomt, zou het me logischer lijken haar bij haar eigen naam Richardson te noemen.

Studio Sport is ook niet erg consequent bij de naamgeving. Zo hebben ze het nog altijd over Marrit Leenstra, de Nederlandse die voor Nederland schaatst, hoewel ze al enige tijd getrouwd is met de Italiaan en voormalig schaatser Matteo Anesi. Misschien zit er wel een raar soort redenering achter. Iets van: als ze bij de top horen gebruiken we de Nederlandse naam.