woensdag 9 januari 2013

Snel

Het is, vind ik, onzinnig in een klein land als Nederland met een auto 130 km/u te willen rijden. Het heeft niets te maken met ergens sneller willen zijn, want die paar km per uur meer maken nauwelijks iets uit. In de VS, toch wel iets groter dan ons landje, waar de bestemming vaker dan hier ver van de plaats van vertrek ligt, is ongeveer 100 km/u de standaard.

We moesten ook zo nodig een hogesnelheidstrein hebben, de Fyra. Binnen Nederland kun je daarmee helemaal naar Breda reizen. Als je tenminste in Amsterdam of Rotterdam woont en bereid bent om een toeslag op de normale prijs te betalen en geen fiets wil meenemen. Dat laatste kan namelijk niet met de Fyra.

Het AD schrijft over de Fyra het volgende: De vorige maand gelanceerde hogesnelheidslijn Fyra kent een rampzalige start. Van alle treinen kwam 5,6 procent nooit aan (...) De berekening komt van Failra, een reizigerswebsite die de prestaties van Fyra bijhoudt.Volgens de site rijdt nog geen 55 procent van de Fyra's op tijd en overschrijdt bijna één op elke vijf treinen de internationale vertragingsnorm van 15 minuten. De Fyra rijdt tot tot Antwerpen en Brussel. Op dat traject reed voorheen een iedereen bevredigende Intercity, de zgn. Beneluxtrein. Wie per se sneller in Antwerpen of Brussel wilde zijn kon al de Thalys nemen.

Het maakt mij niet uit hoe snel ik ergens kom, als ik er maar op tijd kom. Op tijd komen is niet zo zeer een kwestie van snel reizen, maar vooral van op tijd vertrekken.
x