donderdag 28 juli 2011

Product

De overheid, ook de gemeentelijke, heeft geld nodig om haar taken uit te voeren. De gemeente krijgt om te beginnen geld van het Rijk. Daarnaast zijn er allerlei gemeentelijke belasting, waarvan de OZB wel de bekendste is. Parkeergelden leveren ook aardig wat op, geloof ik. In Het PAROOL las ik dat Amsterdam weer iets nieuws bedacht heeft: de zogenoemde 'vermakelijkheidsretributie' op het water. Dat is een extra heffing voor bedrijven die, aldus de gemeente, 'tegen betaling amusement, verstrooiing, ontspanning of vermaak op het water aanbieden'. Tenslotte maken die bedrijven, waaronder rondvaartboten, gebruik van het product Amsterdam. En dat kan volgens de gemeente 'niet voor niets'. Per passagier moet er zestig eurocent betaald worden.

Je voelt hem al aankomen: Oceandiva, een evenementenbedrijf in Amsterdam-Noord dat mensen voornamelijk over het IJ vaart (terwijl er aan boord iets feestelijks gebeurt, neem ik aan) vindt die retributie oneerlijk en gaat er tegen in beroep. Heeft het bedrijf nu gelijk?

Ik bekijk die retributie als net zo iets als toeristenbelasting, in Amsterdam 5% van de logiesomzet (excl. ontbijtkosten). Die zit natuurlijk allang in de tarieven verwerkt. Dat kan Oceandiva ook doen: als iemand een feestje voor 1500 mensen op een boot kan betalen, kan die 1500 x 60 eurocent er ook nog wel af, vermoed ik. Als iedereen zelf moet betalen, zullen ze ook niet vallen over 60 cent. Voor een kopje koffie ben je in Amsterdam al gauw 2,50 euro kwijt.

De meest voor de hand liggende, zeg maar: kapitalistische, oplossing is natuurlijk dat Oceandiva de tarieven verhoogt met één euro per passagier. Op die manier immers verdienen ze 40 eurocent extra per passagier en wie merkt dat nou? O ja: voor waterfietsen hoeft maar 30 eurocent per passagier beaald te worden.

Het meest opvallende in het hele bericht vind ik overigens dat ik niet in een mooie en aantrekkelijke stad woon, maar in "het product Amsterdam". Heeft dat ook weer met marktwerking te maken? Daar zat ik gistermiddag - het was prachtig weer in het product - over na te denken op een van de vele producten terras, waar ik het product bier nuttigde.
x