dinsdag 26 januari 2016

OP MAAT

Er bestaat, las ik in Trouw, een Centre of Excellence van het Europese Radicalisation Awareness Network (RAN). Dat Centre heeft een wel zeer origineel idee: het bepleit voor terrorrisemeverdachten 'detententie op maat'. Dus niet zomaar alle terrorrismeverdachten bij elkaar, maar ze ook niet zomaar tussen andere verdachten gooien. 'Het Centre of Excellence gaat de lidstaten gratis ondersteunen'(...). Onder meer met het meedenken over het geschiktste gevangenisregime, maar ook op andere thema's zoals hulplijnen voor ouders, het trainen van wijkagenten, radicalisering op scholen, een digitaal tegenoffensief om de propaganda van IS te ondermijnen.

Terrorristen zijn misdadigers. Net als andere misdadigers hebben zij motieven voor hun daden. Er zijn allerlei motieven voor misdaad: geldzucht, macht, seks, noem maar op. Voor terrorristen gelden vaak ideële motieven. Die kunnen van religieuze aard zijn, zoals bij IS, of van politieke aard, zoals destijds bij de Rote Armee Faktion, de Brigate Rosse, Sendero Luminoso en de FARC. In ieder geval zijn het meestal ideeën die niet algemeen gedragen worden.

Waarom moet ineens die ene categorie misdagers 'detentie op maat' geboden worden? Hebben pedofielen, fraudeurs en moordenaars daar geen recht op? Kun je ze niet, net als andere misdadigers, naast een straf, gewoon TBS met dwangverpleging opleggen? We vinden ze toch verknipt?

Waarom zou trouwens 'detentie op maat' meer succes opleveren dan 'gewone' detentie? Die toevoeging 'op maat' is al zo vaak zonder enig merkbaar resultaat gebruikt. Hoe vaak is ons in de gezondheidszorg, maatschappelijke zorg en jeugdzorg al niet 'zorg op maat' beloofd? Gaat het daar veel beter dan jaren geleden? Laat me niet lachen!