zaterdag 20 december 2014

Armoede

Ik heb het er hier ook wel eens over gehad: Amsterdam-Noord wordt als stadsdeel steeds meer 'in', 'hip' of 'cool', of wat ook maar de huidige modetermen zijn. Maar ook deze medaille heeft zijn andere, meer zwarte kant. Het PAROOL schreef daar gisteren over onder de kop: Bewoners Volewijck hebben niets aan creatief gedoe op IJoever. Volewijck is een buurt op loopafstand van een van de gezichtsbepalende gebouwen op de noordelijke IJoever: het filminstituut Eye.

De Volewijck is in de landelijke top 20 van armoedewijken beland. (...) Nieuwe bedrijven vestigen zich op de IJoever in Noord, het gebied wordt uitgebreid met uitgaansgelegenheden, congrescentra zijn in aanbouw en het stadsdeel is ontdekt door de yuppen. (...) Zelfs hier wordt het voor veel mensen moeilijk de huur te betalen. (...) Het zijn vooral de yuppen, afkomstig van de andere kant van het water, en toeristen die gebruik zullen maken van de nieuwe uitgaansgelegenheden aan de IJoever. (...) Door bijvoorbeeld huurachterstanden komen mensen op straat te staan. De woningen worden massaal opgeknapt, de huur verdubbelt en dan komen de import-bakfietsmoeders.

Het verschijnsel doet zich al veel langer voor: woningen met 'sociale' huren verdwijnen, veranderen in koopwoningen voor de beter gesitueerden. Zo wordt de buurt, met een meer 'gemengde' bevolking,  'aantrekkelijker'. Het is me nooit opgevallen dat er pogingen zijn gedaan de Apollobuurt een meer 'gemengd' karakter te geven door de veelal dure woningen om te vormen tot 'sociale' woningbouw.

Waar gaan de nieuwe achterstandswijken ontstaan, die we over enkel decennia weer met veel geld gaan omvormen tot 'prachtwijken'?