maandag 18 maart 2019

MEDEVERANTWOORDELIJK


Brenton Tarrant, de Australiër die in Christchurch een bloedbad aanrichtte, noemt zichzelf een  Europeaan, omdat hij een Europese taal spreekt, er bij hem Europees bloed door d'ad'ren vloeit en hij volgens een Europese levensfilosofie leeft. Volgens hem wordt de Europees/christelijke wereld/beschaving bedreigd door de islam door immigratie en een hoger geboortecijfer (dat wordt "De Grote Verandering").

Oké, die Tarrant is een gevaarlijke gek, maar ik vrees dat in de sociale media zijn extreme gedachtegoed ruim gedeeld wordt. En niet alleen in de sociale media.

Op de website van het Forum voor Democratie kun je dit lezen: Door de komst van grote groepen (islamitische) immigranten zijn een aantal verworvenheden en kernwaarden van onze samenleving onder druk komen te staan.

Op de website van de Partij voor de Vrijheid lees je dit: Miljoenen Nederlanders hebben schoon genoeg van de islamisering van ons land. Genoeg van de massa-immigratie en asiel, terreur, geweld en onveiligheid. In de zendtijd voor politieke partijen waarschuwt Geert Wilders ervoor dat aan het eind van deze eeuw vier miljoen Afrikanen (vooral moslims) Europa zullen overspoelen.  Volgens de laatste peilingen zouden FvD en PVV gezamenlijk meer dan 30 zetels in de Tweede Kamer krijgen.

(Mr. dr.) Thierry Baudet en Geert Wilders zijn leiders van politieke partijen en lid van de Tweede Kamer. Als ik ze hier gevaarlijke gekken zou noemen, kan ik beter eerst zorgen voor betaalbare juridische bijstand. Ik zal ook niet beweren dat ze net zo slecht zijn als Tarrant.

Ik kan me wel degelijk voorstellen dat er in Nederland een aantal gevaarlijke gekken als die Tarrant rondlopen. Je mag hopen dat de AIVD dit soort extremisten net zo goed in de gaten houdt als jihadisten. Maar die rechtsextremisten zullen zeker niet op hun paden terugkeren als ze lezen hoe Baudet en Wilders erover denken. Als een gevaarlijke gek hier in ons land zo'n aanslag op een moskee pleegt zijn beide politieke leiders medeverantwoordelijk. Zij hebben de basis gelegd.