dinsdag 7 april 2020

METHANOL

Als enthousiaste kampeerder heb vaak voor mijn/ons tentje zitten koken.De eerste jaren gebruikte ik daarvoor de aloude primus. Die werkte op petroleum, die onder druk gebracht moest worden. De brander moest eerst voorverwarmd worden met benzine. Later stapte ik over op een brander die op benzine werkte. Beide hadden ze als nadeel, dat ze nogal wat lawaai maakten.

De volgende brander werkte op spiritus. Dat deed je gewoon in een open bakje en stak je aan. Ze werden gemaakt voor een (ronde) houder, waarin ook de pannetjes pasten. Voordeel ten opzichte van de primussen was dat er geen druk op stond en dat ook een sterke wind de vlam niet uitblies. Nadeel was dat de spiritus een zwarte laag op de pannetjes achterliet. Dan kom je voorkomen door een paar druppels water toe te voegen, maar dat bleef wel eens achterwege vanwege regen.

Het kooktoestel werd ideaal wanneer je de spiritus verving door methanol (de eenvoudigste vorm van alcohol). Het verhitte nog sneller dan spiritus en liet geen zwarte resten na.

Hoe kom ik nou  op dit verhaal? In een artikel in de Volkskrant las ik dat in Iran coronapatiënten overleden, omdat ze 'ergens' hadden gelezen dat methanol een goed middel was voor de bestrijding van corona.

Ik doe niets met al die sociale media, maar als ik het goed begrepen heb worden daar de meest wilde verhalen verspreid over de oorzaken van de corona en de bestrijding daarvan. In tijden van grote onzekerheid willen bepaalde mensen duidelijke antwoorden. Ze zijn bang of boos. Ze geloven niet meer in politici, journalisten of wetenschappers, dus gaan ze naar zo’n YouTube-kanaal waarop hun wordt verteld dat een paar machtige miljardairs het virus bekokstoofd hebben.

Je kan ook geloven dat het virus verspreid wordt door overheden, bijvoorbeeld via de beruchte chemtrails. Of je laat je inspireren door diverse horrorfilms waarin beschreven wordt hoe in (overheids)laboratoria zeer giftige stoffen worden gemaakt voor gebruik in chemische oorlogsvoering, welke stoffen vervolgens per ongeluk of expres naar buiten komen.

Het is me overigens volstrekt onduidelijk waarom iemand niet gelooft in overheden en kenniscentra, maar wel in de verhalen van iemand die van de tante van de moeder van zijn vriendin heeft gehoord dat ... (Vul maar in.)