zondag 14 april 2019

THEEHUIS

Een theehuis waar ze in Amsterdam gebrouwen bier gaan verkopen. Ja, er gebeurt heel wat in Amsterdam. Het is, volgens Het Parool, een van de meest monumentale kroegen van de stad. Het is 't Blauwe Theehuis middenin het Vondelpark.

Ik ben niet het nostalgische type. Ik krijg niet direct tranen in mijn ogen, als ik een plek zie waar ik ooit vrij vaak met plezier kwam. Een aantal jaren heb ik, bij de Ziekenfondsraad, gewerkt in het stille stukje van de P.C. Hooftstraat, vlak bij een van de ingangen van het Vondelpark. Van werkplek naar het terras van 't Blauwe Theehuis was nauwelijks vijf minuten lopen. Bij aangenaam weer ging ik dus vaak met collega's bij het Theehuis lunchen of alleen een cappuccino gebruiken. Na een tijdje kwam Boukje, die in een boekwinkel een eindje verder in de PC kwam werken, mee lunchen of koffie drinken. Kan het leuker?

Boukje en ik hebben ook nog een aantal jaren dicht bij het Vondelpark gewoond. Volgens Google Maps op 800 m van 't Blauwe Theehuis.

We gingen dus ook in het weekend redelijk vaak naar het Vondelpark en dus het Theehuis, de iconische, in 1937 opgetrokken theesalon in het hart van het Vondelpark.

Ik begrijp overigens niet waarom Het Parool over "een kroeg" praat. Het is vooral een behoorlijk groot terras, met nauwelijks 'binnen'. Ik kan me niet herinneren daar ooit binnen gezeten te hebben.

Het 'nieuwe' Theehuis heeft nog een andere, voor mij belangrijke, eigenschap van een Horecagelegenheid: We draaien geen muziek.

Wanneer het weer lekker weer daarvoor wordt, fiets ik zeker weer eens naar het Vondelpark