donderdag 29 januari 2015

HONORARIUM

We moeten die Grieken korthouden, want ze geven geld uit aan de meest waanzinnige dingen. We moeten ze dus zeker niet nog meer geld lenen en erop staan dat ze het reeds geleende geld volledig terugbetalen.

Ook andere Europese landen geven wel eens geld uit, waarbij je je toch wel even achter de oren krabt. Trouw schrijft over zo'n geval: De drie nog levende Franse oud-presidenten kosten de Franse belastingbetaler jaarlijks ruim 6 miljoen euro. Daarbij is geen rekening gehouden met het honorarium van ongeveer 6000 euro per maand dat de drie krijgen en de 12.000 euro die Valéry Giscard d'Estaing per maand ontvangt als lid van de grondwetgevende raad. Op de totale Franse begroting stelt 6 miljoen natuurlijk niet veel voor, maar misschien zijn er wel meer voorbeelden van zulke vreemde uitgaven. Alles bij elkaar telt dat toch op.

Waarom moet een ex-president een honorariuum krijgen? Hij kan toch weer gewoon een baan beginen? Er zijn vast wel grote bedrijven die een 'bekende naam' willen binnenhalen. Voor het een keertje toespreken van een symposium kunnen ze een behoorlijk bedrag vragen (en ontvangen!) En het blijft niet bij dat honorarium: Behalve het geld hebben oud-presidenten recht op een gemeubileerd appartement en op twee politieagenten voor hun bewaking. Ook hebben zij een auto met twee chauffeurs en zeven vaste medewerkers tot hun beschikking.

De werklozen in Griekenland (30 procent van de bevolking) zouden ook wel een gemeubileerd appartement van de overheid willen hebben, maar ik vrees dat de Trojka (EU, ECB, IMF) daar niet voor is.