zaterdag 5 november 2016

MENSENRECHTEN

België is natuurlijk best wel een braaf land, maar anders dan bij ons hebben terrorristen daar al enkele malen toegeslagen en dat heeft ertoe geleid, dat er niet alleen veiligheidsmaatregelen zijn genomen, maar dat ze daarbij wel een beetje ver zijn gegaan. Dat vindt tenminste, schreef de Volkskrant, mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. De Belgische politie en overheid gaan hun boekje te buiten in de strijd tegen terrorisme. (...) De organisatie vreest dat te ruim opgezette antiterreurwetten en verschillende gevallen van politiegeweld een negatieve weerslag hebben op de Belgische moslimgemeenschap.

In Frankrijk zien we hetzelfde. Daar is nog steeds de noodtoestand van kracht, wat betekent dat de overheid, niet alleen de landelijke, ook de regionale en lokale, maatregelen kan nemen, waarbij het inachtnemen van mensenrechten niet op de eerste plaats komt. Uiterard heeft onze grote bondgenoot de USA hier het voorbeeld gegeven: niet veel meer dan twee maanden na 9/11 werd daar de Patriot Act door het parlement gejaagd. Deze wet geeft de Amerikaanse overheid de bevoegdheid overheden van andere landen, ook die van bondgenoten, te bespioneren en uiteraard ook de onderdanen van die overheden.

In Nederland doen we tot nu toe niet veel meer dan het dreigingsniveau bijhouden, maar je weet maar nooit. Hoeveel grondrechten wil jij inleveren om het zo te houden?