zondag 3 mei 2020

VOORSPELLING

Op 17 april schreef ik hier: "Al weer vijf jaar geleden waarschuwde Bill Gates dus dat de grootste bedreiging voor de mensheid niet een atoomoorlog zal zijn, maar de uitbraak van een virus dat miljoenen mensenlevens bedreigt.

Trouw schreef gisteren: Feit is dat Bill Gates al jaren geleden een pandemie voorspelde. Ik vind dat wel wat erg sterk uitgedrukt. Bij een voorspelling denk je aan de bewering van iemand dat iets  op een specifiek moment in de toekomst zal gaan gebeuren. In zijn toespraak, die je op YouTube kunt volgen, was Bill helemaal niet zo concreet. Hij wijst erop dat wij ons destijds voorbereidden, o.a. met schuilkelders, op een atoomoorlog, die nooit kwam, maar dat we totaal niet voorbereid zijn op een door een virus veroorzaakte epidemie, die zich in de volgende tientallen jaren ("the next few decades"). Dat is geen voorspelling, dat is, zoals ik kort geleden schreef, een waarschuwing.

Bill hield zijn toespraak dus in Ted Talks. Wikipedia: "TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië. Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten "de presentatie van hun leven" te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden.[1] Tijdens een conferentie komen tientallen sprekers aan het woord, afgewisseld door diverse korte dans- en muziekuitvoeringen." 

Bill is geen viroloog, niet eens een medicus. Hij sprak dus niet op het terrein van zijn expertise. TED Talks is bovendien geen typisch wetenschappelijk omgeving. Er komen wel wetenschappers aan het woord, maar ook Jamie Oliver, kok en schrijver van kookboeken.

Bill had natuurlijk wel gelijk. De pandemie kwam eerder dan hij zelf waarschijnlijk verwachtte/vermoedde. Er zijn nogal wat mensen die waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van opwarming van de atmosfeer. Daar wordt wel naar geluisterd (behalve door Thierry Baudet), maar de  vraag is of op tijd de noodzakelijk en voldoende maatregelen genomen worden.

Er wordt druk gewerkt aan een vaccin tegen COVID-19, ik denk ook wel een medicijn. We weten nu ook wat we moeten doen als in Verweggistan een epidemie de kop opsteekt. We kunnen nu al maatregelen nemen, zoals het aanhouden van een voldoende voorraad beschermende middelen.

We weren alleen nog niet wat de oorzaak van de volgende pandemie zal zijn.