vrijdag 30 december 2011

Huurbeleid

Toen ik nog zoekende was naar een huurwoning, heb ik mij ook een keer aangemeld bij de 'Woondetective'. Gisteren kreeg ik zowaar de eerste aanbieding van die kant. Daaruit bleek weer eens dat het met het huurbeleid merkwaardig gesteld is in dit land.

Momenteel woon ik in een vierkamerappartement. Het gebouw is twintig jaar oud. De oppervlakte van mijn appartement is 115 m2. Ik betaal daarvoor een nettohuur van 701,59 euro. Daar komen nog wat dingen bij zodat ik maandelijks 769,24 euro aan huurpenningen kwijt ben.

Wat bood de 'Woondetective' mij aan? Niet, qua indeling, nader gespecificeerde woonruimte met een oppervlakte van 45 m2 in de Van Beuningenstraat in de zogenoemde Staatsliedenbuurt. Dat was vroeger een 'volksbuurt', die rond de voorlaatste eeuwwisseling is gebouwd. Er is de laatste jaren heel wat vernieuwd en mijn indruk is dat er tegenwoordig ook aardig wat yuppen wonen (al lees ik in Wikipedia: "De Staatsliedenbuurt wordt gedomineerd door sociale woningbouw.") De huurprijs voor die woonruimte duidt daar ook op: 875 euro. Ik neem aan dat dat de netto huur is. Dat is 19,44 euro per m2. Ik betaal nu (netto) 6,10 euro per m2. Waar komt dat idiote verschil nu vandaan? De Staatsliedenbuurt ligt dichter bij het centrum dan Nieuwendam, maar buiten de grachtengordel. Als je aan de westelijke rand woont ben je met het openbaar vervoer niet veel eerder bij de Dam dan ik.

Kennelijk heb ik nog net op het goede moment mijn huidige appartement gehuurd, want als ik nu bij 'Woningnet' kijk, dat het aanbood van alle huurwoningen in de vrij sector van de Amsterdamse Woningbouwcorporaties weergeeft, is er niets meer te vinden als ik als maximum huurprijs 702,00 euro opgeef. Ga ik tot 750 euro dan zijn er drie woningen beschikbaar, zelfs een driekamerflat van 80 m2 in het complex waarin ik nu zit, van dezelfde corporatie, voor 708 euro. Voor 7 euro minder heb ik dus een kamer en veel vierkante meters meer. Ik begrijp niets van huurbeleid.
x