zaterdag 28 juli 2012

Slim

Ik heb er een paar keer naar gekeken: de quiz 'De Slimste Mens' die de NCRV tegenwoordig dagelijks om half negen op Nederland 2 uitzendt. Ik kijk graag naar quizzen. Dan kan ik controleren of mijn geheugen nog op het niveau van zestien jaar geleden zit, toen ik aardig succesvol was in 'Twee voor Twaalf'.

De NCRV heeft wel uitgepakt: Philip Freriks presenteert het geheel en Maarten van Rossem speelt jury. Vroeger was Maarten een commentator die ik vanwege zijn opinies  en commentaren wel mocht. Hij werd dan ook steeds meer gevraagd en dat is hem kennelijk zo zeer naar de kop gestegen, dat hij inmiddels een karikatuur van zichzelf is geworden.

De titel van de quiz is wat misleidend: er treden geen mensen als kandidaten op, maat BN'ers. Het interesseert waarschijnlijk geen mens wie de slimste BN'er is, als ze maar op een of andere manier 'leuk' doen. Het is nog niet zo makkelijk om het goede antwoord  op een vraag te geven, want de NCRV heeft van tevoren al bedacht wat 'goed' is. Als je vier dingen moet noemen die bij 'Beatrix' horen, moet je niet 'koningin' zeggen, want de NCRV' had 'staatshoofd' bedacht. "Wat is een synoniem voor vagina?" is bij de NCRV, op prime time nog wel, natuurlijk een 'gedurfde' vraag, maar Anne-Marie Jung (een actrice en zangeres van wie ik nog nooit gehoord had, maar dat ligt aan mij) gaf het juiste antwoord: "Poes." Persoonlijk vond ik zowel de vraag als het antwoord kut.Wat mijn kwalificatie van die quiz is? Het begint met een K en eindigt met UT.
x