zaterdag 7 december 2019

WIKIPEDIA

Ik heb aardig wat boeken, 2604 om precies te zijn, waaronder 46 e-books. In de loop der jaren heb ik vaak horen zeggen dat boeken zo duur zijn. Ik heb dat nooit zo gezien. Je kan € 25,00 voor een boek duur vinden,maar dat bedrag ben je ook zo kwijt als je twee keer naar de bioscoop gaat (tenzij je van een kortingsregeling gebruik kunt maken of op een incourant tijdstip naar  de bioscoop gaat).

Ik zou mijn hele boekenkast nog eens na moeten kijken om het zeker te weten, maar ik heb slechts één boek dat meer kost dan € 100,00: The Times Atlas of the World. Die kost je nu € 141,00, maar dan heb je ook wat. Ik heb daar, jaren geleden, iets in de buurt van de 200 gulden voor betaald.

Boeken die hoger geprijsd zijn dan € 100,00 zul je niet gauw tegenkomen. Je moet dan denken aan wetenschappelijke werken (voor een klein publiek) of een boeken met veel fraaie illustraties. Ik kwam in een artikel in Trouw het boek tegen 'Human Rights in Cuba' dat $ 103,00 moest kosten (= € 94,07). De titel doet je niet direct aan een bestseller denken, maar hij doet wetenschappelijk aan, dus: kleine oplage, hoge prijs. Maar het heeft met wetenschap weinig te maken.

Het artikel in Trouw gaat over een conglomeraat van uitgeverijen en -rijtjes die niets anders doen dan artikelen uit WIKIPEDIA kopiëren, aan elkaar plakken en van een kaftje voorzien. Er zijn geen tientallen exemplaren voorhanden, Het gaat hier om print on demand. Het boek wordt pas gedrukt als het on line besteld wordt. Magazijnkosten: nul. En als je 850.000 titels in je catalogus hebt, dan is er altijd wel ergens een tussenhandelaar die iets oppikt, een bibliotheek die automatisch op een bepaald vakgebied titels koopt, iemand die via een zoekopdracht op internet bij jouw boek uitkomt. Niet alleen in Nederland, in de hele wereld.

Hebben we hier met oplichting te maken? Ik ben bang van niet. Ik vermoed wel dat de bedenkers en uitvoerders van deze vorm van uitgeverij wel een Amerikaanse zegswijze bij de hand hadden: "There's a sucker born every minute",