vrijdag 9 april 2010

Actief

Als je op 9 juni gaat stemmen mag je een identiteitsbewijs hebben dat maximaal vijf jaar verlopen is. Op die manier wil staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) oudere kiezers tegemoetkomen die niet meer maatschappelijk actief zijn en daardoor vaak geen geldig paspoort of rijbewijs hebben. Dat staat in een ANP-bericht. Voor welke maatschappelijke activiteiten heb ik eigenlijk een identiteitsbewijs nodig? Ik heb me altijd uitstekend kunnen redden zonder rijbewijs en een paspoort had je vroeger alleen maar nodig als je de grens overging. Ik kan, ondanks mijn 71 jaar, nog steeds bij familie en vrienden op bezoek gaan. Ik kan nog altijd terrasjes bezoeken, naar de film of naar een concert gaan, wandelen en fietsen. Ik kan zelfs onmaatschappelijk actief zijn. Pas dan, of bij  verdenking daarvan, heb ik een identiteitsbewijs nodig.
x

Slim

Je bent een rijke westerling, dus je hebt een kavel gekocht in een mooi project in Groningen, de Blauwestad, waar je samen met andere rijke westerlingen kunt wonen. Dat begon in 2005. Sindsdien zijn er slechts 150 van de 1480 kavels verkocht, hebben de private investeerders hun handen er vanaf getrokken en moeten de provincie Groningen en de gemeente Oldambt maar zien hoe die zaak nog een beetje rendabel gemaakt kan worden. Er schijnen zelfs mensen te mogen gaan wonen die niet rijk zijn, zelfs een zorgcomplex schijnt tot de mogelijkheden te behoren.

De rijke mensen die er al wonen hebben het ook bepaald niet gemakkelijk. Die hebben nog wel wat wensen, las ik in de Volkskrant: De eerste voor moeder natuur: de enorme muggen- en spinnenpopulatie die het water heeft meegebracht moet tot bedaren komen. Die rijke mensen moesten ook kunnen spelevaren op het meer dat speciaal daarvoor is gegraven. Dat is stilstaand water, want veel rivieren heb je niet in Groningen. Muggen zijn gek op stilstaand water, want daar leggen ze hun eitjes in. Muggen hebben bloed nodig en zo'n beetje de enige leveranciers daarvan in de buurt zijn de rijke bewoners van die 150 prachtige kavels in dat schitterende gebied. En die spinnen maken vlijtig webjes om althans een deel van die muggen te consumeren. Wat is de natuur toch mooi! Die is nog slimmer dan projectontwikkelaars.
X

Vrienden

In mijn financiële onschuld dacht ik: een bedrijf dat winst maakt keert dividend uit aan zijn aandeelhouders en dat dividend staat in een zekere relatie tot de winst. Meer winst betekent meer dividend, minder winst betekent minder dividend en geen winst betekent geen dividend. Beleggen heeft altijd iets van een gokelement, dacht ik.

Ik begrijp er dus helemaal niets van, want wat las ik in de Volkskrant? De Duitse staalgigant Thyssen-Krupp bijvoorbeeld leed vorig jaar 1,8 miljard euro verlies en kromp zijn personeelsbestand met 5 procent in. De aandeelhouders mogen echter een dividend van 139 miljoen euro verdelen. Vrachtwagenfabrikant MAN betaalt 297 miljoen euro dividend bij een verlies van 258 miljoen euro en het schrappen van 7 procent van de banen. Let wel: dit zijn voorbeelden. Bij Nederlandse bedrijven bij welke de gezamenlijk winst gehalveerd is, wordt in sommige gevallen - Shell, KPN - meer dividend uitgekeerd dan vorig jaar. De werknemers die vanwege de slechte bedrijfsresultaten op straat zijn komen te staan hebben in het vooruitzicht dat hun ww-uitkering binnen afzienbare tijd beperkt gaat worden, want anders wordt het allemaal te duur. De aandeelhouders moeten we te vriend houden, de werknemers gaan maar naar de voedselbank.
X

Dreiging

Er bestaat een risico dat Nederland in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen te maken krijgt met politiek geweld. Dat is volgens de Volkskrant de mening van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom. Wat moet ik nou met zo'n mededeling? In de eerste plaats heb ik geen NCTb nodig om zoiets te concluderen. In de tweede plaats lees ik: Volgens een woordvoerder van NCTb is er 'geen enkele concrete aanwijzing dat er iets gebeurt', maar bestaat er een kans dat mensen de huidige situatie als aanleiding zien voor geweld. 'Dat hoeft niet meteen het ergste te zijn, het kan ook gaan om bedreigingen via brieven.' (Onderstreping toegevoegd.)

De NCTb heeft dus n.a.v. de komende verkiezingen wat zitten nadenken over wat er zou kunnen gebeuren. Dat kunnen we allemaal doen in een onbewaakt ogenblik en God mag weten waar wij zonder een enkele concrete aanwijzing op kunnen komen. "Het geweld zal met name bestaan uit het werpen van eieren, behalve in Zuid-Limburg, waar vooral de kersenvlaai gehanteerd zal worden." Daar komt dan nog bij dat diezelfde NCTb van mening is dat ten opzichte van vijf jaar geleden de moslimgemeenschappen minder vatbaar zijn voor boodschappen vanuit radicale hoek. (Wist Geert Wilders dat al?) Als ik het goed begrijp betekent dat, dat de moslims aan het integreren zijn: geen bommen gooien, maar polderen.

Als ik hier iets zou schrijven over een mogelijk risico van politiek geweld, zou geen mens zich verder druk maken, maar als de NCTb zoiets schrijft, gaan zelfs serieuze kranten daar aandacht aan besteden. Veel mensen lezen maar de helft en onthouden daarvan alleen de 'trefwoorden': verkiezingen, risico, geweld. En waar komt tegenwoordig het geweld waarschijnlijk vandaan? Houd die moslims in de gaten!

Intussen kun je er donder op zeggen dat er inmiddels groepjes bezig zijn na te denken over de vraag welk geweld ze zullen gebruiken voorafgaande aan de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord op 25 april a.s. Het versturen van dreigbrieven zal daarbij geen reële optie zijn. Nog drie jaar lang zouden wedstrijden van die clubs gespeeld worden zonder supporters van de bezoekende club. Maar op grond van een drogreden (Feyenoord speelt niet 'thuis', maar toevallig was het Feyenoordstadion nu eenmaal aangewezen als plaats van de finale) mogen de Ajaxsupporters nu toch meekomen. Dat betekent dat Rotterdam 1500 agenten gaat inzetten en de politie van Amsterdam ook wat extra inspanningen gaat verrichten. Geef mij maar verkiezingen.
x