vrijdag 27 oktober 2017

VENETIË

Er wordt door bewoners van de grachtengordel al lang over geklaagd: het constante geratel van de rolkoffertjes van de toeristen. Ik ben ook nogal eens toerist geweest in  buitenlandse steden als Berlijn, Florence, Lissabon, Madrid, Sevilla, noem maar op. Zo'n citytrip duurde een dag of vier, dus veel bagage nam ik niet mee en dat weinige ging dus in een een rolkoffertje. Ik vermoed dat veel bewoners van de grachtengordel ook wel eens met een door hen zo gehaat rolkoffertje door een buitenlandse stad lopen. Zouden die dat oeroude gezegde niet kennen? "Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet."

Maar het zijn niet alleen de wereldsteden die geteisterd worden door rolkoffers. Op de website van WNL las ik: "Ze lopen hier om zes uur al langs je huis met hun ratelende rolkoffers." "Ze" zijn Chinezen en "hier" is, of all places, het landelijke Giethoorn, het Venetië van de Weerribben. Ook Nick Altena woont in Giethoorn. "Het is de laatste drie jaar onleefbaar voor ons", zegt hij. Hoe houd je het eigenlijk drie jaar vol in een onleefbare situatie?

Die Chinezen laten het overigens niet bij ratelend door Giethoorn rondlopen, want nu heeft een rijke investeerder uit China ook nog eens aantal panden opgekocht.Erg toch? Je kan je toch niet voorstellen dat rijke Nederlanders in een buitenland woningen, of andersoortige opstallen opkopen en die omtoveren in hotels, restaurants en snackbars?

Het zijn dan wel rijke Chinezen die Giethoornse panden kopen, maar wat zou dan de nationaliteit van de verkopers zijn? Misschien zien we die binnenkort in 'Ik vertrek', als ze een B.&B. in China zijn begonnen.