woensdag 22 april 2015

MISDRUK

'Vroeger', toen je je kennis nog voornamelijk uit boeken haalde, had je ook medische encyclopedieën. Er waren mensen die, zodra ze maar iets voelden, direct naar de encyclopedie grepen om te kijken wat voor ziekte ze nou weer hadden en wat daaraan te doen viel. Er waren zelfs dezulken die meer vertrouwen in hun encyclopedie hadden dan in hun arts. Er is een aardige uitspraak die wordt toegeschreven aan Mark Twain: "Be careful about reading health books—you may die of a misprint."

Encyclopedieën zijn wat in onbruik geraakt. Als we nu iets willen weten, gaan we googelen en je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken of er is wel een app voor bedacht. Er wordt nu zelfs al, las ik in Trouw, gesproken over 'eHealth'. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg maakt zich daar zelfs een beetje ongerust over: Overheid en artsen moeten niet stilzitten terwijl steeds meer burgers via bijvoorbeeld mobiele applicaties zelf hun gezondheid testen. (...) Van veel applicaties is niet duidelijk of ze betrouwbare en zinvolle metingen leveren. Er moet daarom snel een keurmerk komen, zegt de raad. Bovendien dreigt het gevaar dat alle metinguitslagen vooral worden gebruikt door commerciële bedrijven - niet allereerst om mensen beter te maken maar vooral voor de marketing.

Zou Mark Twain nu geleefd hebben, dan zou hij gezegd kunnen hebben: 'Wees voorzichtig met de gezondheidsapps die je gebruikt. Je kunt overlijden aan een bug.'