vrijdag 13 juni 2014

Ambtenarij

Ik ben twintig jaar ambtenaar geweest. Je zukt mij dus niet gauw uitgebreid horen klagen over ambtenaren. Maar nu heb ik weer eens een, volgens mij, gegronde reden voor klagen. Vorige week vrijdag ging ik naar het Stadsdeelhuis van Amsterdam-Noord, omdat mijn identiteitsbewijs over zijn houdbaarheidsdatum heen was. Bij de receptie kreeg ik een nummertje. Na ongeveer anderhalf uur verscheen mijn nummertje in een display en begaf ik mij naar balie acht, waar ik vertelde dat ik een nieuw identiteitsbewijs begeerde.
"Heeft u het verlopen identiteitsbewijs bij u?" Dat had ik.
"Heeft een pasfoto bij u?" Die had ik die ochtend nog laten maken, dus die had ik ook bij me.
Ik overhandigde oud identiteitsbewijs en pasfoto. De pasfoto werd op een formulier geplakt, waarop ik ook mijn handtekening moest zetten.
"Heeft u uw paspoort bij u?" Nee, waarom zou ik mijn paspoort bij me hebben?
"Dat moet u bij u hebben als u een nieuw identiteitsbewijs aanvraagt." O. Waarom heeft niemand mij dat verteld, bijvoorbeeld de man aan de balie, dan had ik niet voor niets anderhalf uur zitten wachten.
"Bij de balie weten ze niet dat u ook een paspoort heeft." Dat begrijp ik, maar ik ben toch niet de enige inwoner van Amsterdam-Noord, noch de eerste, die over beide reisdocumenten beschikt. Dus voor alle zekerheid kunnen ze dat bij de balie even vragen als iemand zegt dat zhij een nieuw identiteitsbewijs moet hebben.
"Kunt u dat paspoort even gaan halen?" Dat kon ik doen, maar het liep al tegen sluitingstijd en mijn longen gaan protesteren als ik me ga haasten. Ik zei dus dat ik daar geen zin in had. Ik kon een afspraak maken. Die maakte ik voor gistermorgen 9.00 uur.

Gistermorgen meldde ik mij ruim op tijd weer bij de receptie met de mededeling dat ik een afspraak voor negen uur had. "Dat kan niet, meneer, want op donderdagen kunt u pas om 13.00 uur bij Burgerzaken terecht." Ik had mij echt niet vergist en kon dat aantonen met een briefje waarop vorige week vrijdag de ambtenaar achter balie acht dat tijdstip geschreven had. Natuurlijk kon er niets aan gedaan worden. Ik kon een nieuwe afspraak maken voor hedenmorgen kwart over negen. Ik ben er vrijwel zeker van dat het formulier waarop al mijn pasfoto geplakt is en ik mijn handtekening al heb gezet niet meer terug te vinden is.
x