donderdag 22 mei 2014

TomTom

De TomTom en soortgelijke gps-apparaten vormen zeer handige middelen om je weg te vinden, vooral in grote steden waarin je niet bekend bent. Maar gisteravond bleek me weer eens dat niet altijd de kortste weg uitgezocht wordt.

Ik had een zeer plezierige avond doorgebracht met vrienden Jan, Jan en Jan, We waren begonnen met het drinken van een aantal bieren en het nuttigen van een borrelgarnituur op het terras op het Leidseplein. Ik had mij daarheen laten vervoeren met het door Connexxion verzorgde Aanvullend Openbaar Vervoer voor de billijke prijs van 1,95 euro. Daarna begaven we ons per gewone taxi van het Leidseplein naar de Lindengracht in de Jordaan (die allang geen gracht meer eens). Een gewone taxi omdat ik met het Aanvullend Openbaar Vervoer slechts één persoon met mij mag reizen voor hetzelfde bedrag als ik betaal. Maar met ons vieren konden we de 10 euro voor die rit uiteraard moeiteloos opbrengen.

Wij gingen, op mijn suggestie, eten bij het Italiaans restaurant Toscanini. Ik had daar zo'n twintig jaar geleden al eens gegeten en had daar goede herinneringen aan bewaard. Ik werd niet teleurgesteld. Vooraf nam ik: PANE, BURRO E ALICI, brood met landboter en ansjovis gemarineerd met kappertjes en peterselie. Het hoofdgerecht, dat ook twee Jannen gebruikten, was ANTIPASTO DEL GIORNO, een flink stuk gebraden varkensvlees met daarbij PATATE AL FORNO, aardappeltjes met rozemarijn en knoflook uit de oven.

Van de Lindengracht naar Noord ging ik weer met Connexxion. De chauffeur gebruikte een TomTom of zoiets. Ik verwachte dat hij voor het Centraal Station langs, over de Prins Hendrikkade, naar de IJtunnel zou rijden. Maar nee, hij reed achter het Centraal Station langs, over de Ruyterkade en vervolgens de Piet Heinkade, voorbij de Passengers Terminal, om vervolgens met een grote boog terug te keren naar de IJtunnel. Qua prijs maakte het mij niet uit, want niet de feitelijk gereden afstand wordt in rekening gebracht, maar de afstand die de ANWB-routeplanner berekent tussen start en eindpunt van de rit. In een 'gewone' taxi zou ik zeker bezwaar gemaakt hebben tegen de gekozen route.
x