dinsdag 2 juni 2009

Beste

'Beggartalk' is uitgeroepen tot 'Het Beste Weblog van Nederland'. Dit bleek uit een onderzoek dat is gehouden onder alle regelmatige bezoekers van dit weblog.

Ja, natuurlijk is dat onzin! Om de een of andere reden wordt er regelmatig iets of iemand uitgeroepen tot de/het beste, mooiste, slimste, handigste, meestbelovende of wat dan ook van Nederland. En wat zegt dat dan helemaal? Helemaal niets! Zo las ik in de Volkskrant dat de Heilige Willibrordusbasiliek in Hulst ineens de mooiste kerk van Nederland blijkt te zijn. Dat hebben (duizenden!) luisteraars van het NCRV-radioprogramma 'Plaza' uitgemaakt.

Nu vraag ik me in de eerste plaats af hoeveel mensen uit hun hoofd weten waar Hulst ligt. (Lees hier hoe het met de algemene ontwikkeling in Nederland staat.) Vervolgens vraag ik mij af hoeveel van de mensen die dat wel weten ook wel eens in Hulst zijn geweest en de moeite hebben genomen die prachtige basiliek te bekijken. En hebben die dan, net als de jury, ook meteen gedacht dat de kerk op een fraaie manier de gelaagdheid van de geschiedenis toont? Het lijkt me een mooie kerk, daar niet van, maar eerlijk gezegd denk ik bij het zien van welke kerk ook niet meteen aan gelaagdheid. Bovendien wordt een kerk van gelaagdheid niet mooier, maar interessanter.

Tijdens veel vakanties en kortere tripjes heb ik, zowel in Nederland als daarbuiten, heel wat kerken van binnen en van buiten bekeken. Zo lang ze stammen uit de niet al te late gotiek of nog ouder zijn vind ik ze vrijwel allemaal mooi. De Sagrada Familia vind ik niet om aan te zien. Die zou wat mij betreft beter in de Efteling passen. Maar vraag me niet welke kerk ik nou de mooiste vind. Vraag me niet wat het mooiste boek is dat ik ooit gelezen heb of de mooiste muziek die ik ooit gehoord heb. Als ik, voor de beste zanger, moet kiezen tussen René Froger, André Hazes of Frans Bauer behoor ik tot de categorie 'weet niet/geen mening'. Je krijgt mij het Concertgebouw niet in als daar een symfonie van Mahler op het programma staat, hoewel die als een verdienstelijk componist wordt beschouwd. (Wie is de beste Nederlandse componist: Sweelinck, Ockeghem, Pijper of Wagenaar? Ja, da's een moeilijke.)

En dan nog wat: die duizenden Plazaluisteraars hebben niet spontaan gezegd wat volgens hun de mooiste kerk was. Ze konden kiezen uit een rijtje van vier dat was opgesteld door een jury. De Sint Jan van Den Bosch, de Sint Bavo van Haarlem en de Oude Kerk van Amsterdam, lang geen lelijke kerken, stonden niet in dat rijtje. Bij die vier stond wel de Basiliek van Oudenbosch en dat is een ordinaire kopie op kleine schaal van de Sint Pieter in Rome. Als ik hier een heel artikel uit de krant zonder bronvermelding kopieer wordt ik aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht.

Na een wielerwedstrijd of voetbalwedstrijd is duidelijk wie er gewonnen heeft, niet wie er de beste was en daar ging het ook niet om. Na een turnwedstrijd of kunstschaatsen weet je wie de jury het beste vond. Daar wordt nog wel eens over gediscussieerd.

De winnares van 'Holland's Got Talent' werd een 11-jarig meisje. Het zal waarschijnlijk HET hoogtepunt uit haar carrière zijn. Lijkt me niet leuk voor haar.
x